Kultura YTOP

PUPIN I PREDIĆ: NAUKA I UMETNOST RUKU POD RUKU

mihajlo pupin

ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 9. februara, u 19 časova, biće održano predavanje Aleksandre Ninković Tašić, predsednika Obrazovno-istraživačkog društva „Mihajlo Pupin“, pod nazivom „Nauka i umetnost ruku pod ruku, Mihajlo Pupin i Uroš Predić“.

 

Mihajlo Pupin

 

Predavanje je organizovano u okviru izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ na kojoj je jedan segment posvećen odnosu dvojice velikana, Pupina i Predića. Njihovi putevi su se rano ukrstili, a onda kroz druženja, saradnju, međusobnu podršku i uvažavanje to je preraslo u jedno iskreno prijateljstvo. Na izložbi je prikazan i crtež Mihajla Pupina, vlasništvo Narodnog muzeja Zrenjanin, na kojem je poznati naučnik prikazao svog učitelja iz Idvora, a koji je uradio kao đak trećeg razreda pančevačke gimnazije u vreme kada istu školu pohađa i Uroš Predić.

 

Uvodničar predavanja će biti Olivera Skoko, autorka pomenute izložbe, dok će o odnosu Pupina i Predića, i posebno o naučniku kao velikom poštovaocu i prijatelju umetnika i umetnosti govoriti Aleksandra Ninković Tašić.

Podeli članak
sinovoz
FAM