• PUNO JE RAZLOGA ZBOG KOJIH SE DOLAZI U ISTORIJSKI ARHIV

    ZRENJANIN – Izložbom pod nazivom „Riznica našeg pamćenja“, upriličenom na Trgu slobode, Istorijski arhiv Zrenjanina je u petak obeležio sedamdeset godina postojanja.     Izložbu je ovorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog toga što Istorijski arhiv obeležava sedamdeseti rođendan i čestitao svima koji su doprineli razvoju ove ustanove, bivšim […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PUNO JE RAZLOGA ZBOG KOJIH SE DOLAZI U ISTORIJSKI ARHIV

    ZRENJANIN – Izložbom pod nazivom „Riznica našeg pamćenja“, upriličenom na Trgu slobode, Istorijski arhiv Zrenjanina je u petak obeležio sedamdeset godina postojanja.

     

    istorijski-arhiv

     

    Izložbu je ovorio zamenik gradonačelnika Saša Santovac, koji je tom prilikom izrazio zadovoljstvo zbog toga što Istorijski arhiv obeležava sedamdeseti rođendan i čestitao svima koji su doprineli razvoju ove ustanove, bivšim i sadašnjim zaposlenima, i članovima upravnih i nadzornih odbora.

     

    – To nije samo sedamdeset godina, to je mnogo više. Ustanova postoji sedam decenija, ali građa koju poseduje datira iz mnogo ranijeg perioda. Imamo sreću da u Istorijskom arhivu čuvamo knjigu iz 1573. godine. Da nije bilo nekadašnjeg velikog požara, možda bismo imali još više takvih, ali i starijih dokumenata. U svakom slučaju, to je nešto čime se ponosimo. I definitivno – Istorijski arhiv ima veliki značaj, bez obzira kako god ko gledao na njega – istakao je Santovac.

     

    istorijski-arhiv

     

    Autor izložbe, koja će biti dostupna javnosti tokom jula i avgusta, je arhivist Filip Krčmar, a dizajn postavke uradila je Danka Ječmenica. Izložbu realizuje Istorijski arhiv, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Zrenjanina.

     

    istorijski-arhiv

     

    – Izložba „Riznica našeg pamćenja“ predstavlja jedan vid imovinske karte Istorijskog arhiva i prikazuje delić bogatstva koji se čuva u depoima ove ustanove, bilo da su u pitanju povelje, stare mape i planovi grada, ili fotografije i stare razglednice. Postoje različiti motivi zbog kojih ljudi dolaze u naš Arhiv. Ili istražuju porodično stablo, kako bi crtali rodoslove, ili pišu naučne i seminarske radove, žele da ostvare prava na penziju, regulišu radni staž… Postoji dosta toga u Arhivu što privlači ljude da dođu kod nas – naglasio je Krčmar.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura