• Publika će moći da pogleda nova ostvarenja sa Festivala evropskog filma

    U Kulturnom centru Zrenjanina, od 2. do 24. avgusta, prvi put će se emitovati filmovi sa Festivala evropskog filma.   Zrenjaninska publika će svakog četvrtka i petka moći da pogleda osam novih filmova u godini koja je proglašena godinom evropskog kulturnog nasleđa. Filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra od 21 sat, a ulaz […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Publika će moći da pogleda nova ostvarenja sa Festivala evropskog filma

    U Kulturnom centru Zrenjanina, od 2. do 24. avgusta, prvi put će se emitovati filmovi sa Festivala evropskog filma.

     

    Zrenjaninska publika će svakog četvrtka i petka moći da pogleda osam novih filmova u godini koja je proglašena godinom evropskog kulturnog nasleđa. Filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra od 21 sat, a ulaz na projekcije je besplatan.

     

    PROGRAM FESTIVALA

     

    Četvrtak, 2. avgust, 21h  – Film: DEČAK NA MOSTU

     

    (Boy on the Bridge, Kipar, 2016, 85 min), drama

     

    Režija: Petros Charalambous

     

    Film koji je osvojio brojne međunarodne nagrade, koji ni vas neće ostaviti ravnodušnim. Kipar 1988. U naizgled idiličnom kiparskom selu, dvanaestogodišnji Sokrat bezbrižno provodi letnje dane u vožnji bicikla, uznemiravajući lokalno stanovništvo paljenjem vatrometa, sve dok se iznenada ne nađe u centru istrage ubistva koje otkriva tamnu porodičnu tajnu i zauvek menja njegov život. Suočen sa dilemom koja menja njegov život zauvek, Sokrat otkriva značenje ljubavi, lojalnosti porodici i hrabrosti.

     

     

    Petak, 3. avgust , 21h – Film: ŠARLATAN MANJIFIKO

     

    (Charlatan Magnifique, Slovenija, 2016, 60 min), dokumentarni

     

    Režija: Maja Pavlin

     

     

    Film: ŽIVOT I SEĆANJE – NUŠA I RENE GERDEN

     

    (Life and memories, Slovenija, 2017, 25 min), dokumentarni

     

    Režija: Dragomir Zupanc

     

    Iz Slovenije nam stižu dva dokumentarna filma – „Šarlatan Manjifiko“ i „Život i sećanja“. Prvi film predstavlja zabavni zaplet odlične muzike, spontanih i komičnih situacija, rečju portret muzičara Manjifika. Dokumentarni film prikazuje njegovu karijeru od početka osamdesetih do svetske slave s hitom kao što je „Hir Aj Kam Hir Aj Go“. A drugi je priča o bračnom paru Nuša i Rene Gerden koji se doselio iz Slovenije ranih pedesetih godina na Dorćol. Stambenu zgradu u ulici Strahinjića Bana projektovao je Rene, za inženjere i arhitekte, udružene u stambenu zadrugu. Petočlana porodica aktivno je sudelovala, kako u ambijentu velegrada, tako i u idili Trebnja, Slovenija, mesta odakle potiče Nušina porodica i gde je upoznala Renea.

     

     

    Četvrtak, 9. avgust, 21h – Film: FER-PLEJ

     

    (Fair Play, Slovačka, 2014, 100 min), drama

     

    Režija: Andrea Sedlácková

     

    Zajednički češko-slovački projekat koji ostavlja bez daha. Čehoslovačka 1983. godine. Film govori o Ani, sprinterki koja se nada da se takmiči na Olimpijadi, a izabrana je u nacionalni tim. Ona se nalazi na specijalnom lekarskom tretmanu, gde joj trener daje anaboličke steroide („Stromba“). Njene performanse se povećavaju, ali kasnije otkriva negativan efekat uzimanja steroida, čime prestaje da ih koristi. Njena majka vidi učešće Ane na Olimpijadi kao priliku da emigriraju i tajno joj daje steroide. U međuvremenu, Ana se zaljubljuje i sve manje želi da emigrira.

     

     

    Petak, 10. avgust, 21h  – Film: MAĐARI ZA BARSU

     

    (Hungarians for the Barça, Mađarska, 2014, 85 min), dokumentarni

     

    Režija: Tibor Kocsis

     

    Tri potresne ljudske sudbine. Više od obične priče. Posle revolucije 1956. godine njegovi klupski saigrači su postali Kocsis i Czibor, dva genija zlatnog tima. Trojica Mađara zauvek su osvojila srca Španaca i Katalonaca. Njihov život su pored uspeha obeležile poteškoće, kao i tragedije. Dobitnik zlatne lopte Luis Suárez, kao i njegovi nekadašnji saigrači govore u filmu, a takođe govore i sinovi legendi. Nezaboravni mečevi, dosad neviđeni golovi, fantastične finte i pasovi.

     

     

    Četvrtak, 16. avgust, 21h – Film: NISAM ĐUBRE

     

    (Je ne suis pas un salaud, Francuska, 2016, 111 min), drama

     

    Režija: Emmanuel Finkiel

     

    Nakon što je brutalno napadnut na ulici, Edi lažno optužuje Ahmeda, idealnog krivca, koga je uočio na ulici nekoliko dana pre napada. Dok Ahmed upada u kandže nemilosrdnog pravosudnog sistema, Edi se trudi da normalnim tokom nastavi život sa ženom i sinom. Dobija novi posao i sve izgleda kao da se vratilo u normalu. Međutim, polako ga pritiska breme njegovog nemoralnog postupka… Rizikujući da izgubi sve, Edi će pokušati da otkrije istinu…

     

     

    Petak, 17. avgust, 21h  – Kratki filmovi BAFTA 2017

     

    (BAFTA, Velika Britanija, 2017, 98 min)

     

    Pogledajte osam kratkih filmova i animacija nominovanih u British Short Film i British Short Animation na filmskim nagradama EE British Academy Film Awards.

     

     

    Četvrtak, 23. avgust, 21h – Film: TUŽILAC, BRANILAC, OTAC I NJEGOV SIN

     

    (The Prosecutor, the Defender, the Father and His Son, Bugarska, 2015, 102 min), dokumentarni

     

    Režija: Iglika Triffonova

     

    Dva ambiciozna advokata suočavaju se na suđenju komandantu Miloradu Krstiću, optuženom za ratne zločine u ratu u Bosni. Branilac Fin započinje istragu kako bi potvrdio svedočenje mladog svedoka – i uskoro sreće mladićevu porodicu. Film je inspirisan istinitom pričom. Iglika Trifonova (1957) je 1982. godine diplomirala filmsku i TV režiju. Karijeru je započela kao internacionalno nagrađivana rediteljka dokumentarnih filmova. Kao rediteljka i scenaristkinja 2001. godine, snimila je svoj prvi igrani film. Od tada je uspešna i etablirana filmska autorka sa 15 dokumentarnih i tri igrana filma.

     

     

    Petak, 24. avgust, 21h – Film: UPAD KOD BERGMANA

     

    (Traspassing Bergman, Švedska, 2013, 107 min), dokumentarni

     

    Režija: Jane Magnusson, Hynek Pallas

     

    Grupa poznatih međunarodnih filmskih producenta, među kojima su Michael Haneke, Clair Denis i Alejandro González Iñárritu istražuju osamljenu kuću koju je izgradio poznati švedski režiser Ingmar Bergman na ostrvu Faro na Baltičkom moru, dok razmišljaju o njegovom bogatom filmskom nasleđu, posećujući obližnje lokacije viđene u mnogim njegovim filmovima. Dodatni intervjui sa ljudima kao što su Martin Scorsese, Lars von Trier, Wes Anderson, Ang Lee, Zhang Yimou, Woody Allen, Francis Ford Coppola, Takeshi Kitano, Robert De Niro, nude dokaz o Bergmanovoj bogatoj viziji i trajnom uticaju na filmski svet.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura