Kultura

Prvi zrenjaninski Festival tradicionalnih instrumenata nadmašio očekivanja

Rog Banata

Pravi spektakl priredili su zrenjaninskoj publici učesnici 1. festivala tradicionalnih instrumenata, pod nazivom „Rog Banata“, održanog u Kulturnom centru Zrenjanina.

Organizatori festivala bili su Udruženje „Banatske gajde“ kao i Kulturni centar Zrenjanina.

 

Rog Banata

 

-Ovo je prvi festival tradicionalnih instrumenata, koji treba da pokaže svo blago Vojvodine, jedno veliko nematerijalno kulturno nasleđe, od kojeg će deo toga videti i čuti zrenjaninska publika. A instrumente, od kojih su mnogi zaboravljeni, predstaviće umećem sviranja na njima najreprezentativniji izvođači – najavio je prilikom otvaranja festivala zrenjaninski gajdaš i čuvar banatske muzičke tradicije Vanja Ilijev, domaćin ove lepe večeri, koji je o svakom instrumentu i izvođaču mnogo toga lepog rekao.

 

Rog Banata

 

A nastupili su, na festivalu, Maksim Mudrinić virtuoz na gajdama, Dušan Brkljač i Teodora Tojagić na ličkoj tamburici-samici, Jožef Lele na citri, pa Janoš Vrabel, koji je svirao na gotovo nepoznatom instrumentu njenjare, ali i na mađarskim gajdama. Gusle, bez kojih se ovakvi događaji ne mogu zamisliti, predstavio je Ljubiša Ateljević, a Saša Paljenkaš duvački instrument fujaru, dok je Ognjen Ognjanović zasvirao gajde, pa kaval. Deo rumunskog folklora dočarao je Dorel Marianu svirajući na panovoj fruli, a domaćin Vanja Ilijev prvo je „udario“ u drombulje, pa dohvatio gajde, gde mu se pridružio i Maksim Mudrinić, te je nastupom ovog dvojca gajdaša festival zaključen, uz ovacije publike.

 

Rog Banata

 

Rog Banata

 

Na kraju, Vanja Ilijev je iskoristio prisustvo dr Danke Lajić Mihajlović, etnomuzikologa, višeg naučnog saradnika u Muzikološkom institutu SANU, da joj se zahvali za sve što čini na promociji ovdašnje etno-muzičke baštine i tradicije, a ona je najpohvalnije govorila o festivalu i učesnicima.

 

Rog Banata

Rog Banata

Jedino zbog čega bi svi morali da zažalimo, jeste činjenica da Velika sala Kulturnog centra nije bila puna, a ovaj događaj i njegovi učesnici to su zaslužili. Ostaje da se to ispravi već na sledećem festivalu, jer je dato obećanje da će „Rog Banata“ postati tradicionalni skup.

 

Rog Banata

 

Pre festivala održana je i radionica za učenike zrenjaninske Muzičke škole a za sve učesnike priređen je prijem u Gradskoj kući, gde je domaćin bio pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić. Grad Zrenjanin je, uz Turističku organizaciju Zrenjanina, bio i pokrovitelj ovog događaja.

 

Rog Banata

 

 

Rog Banata

 

Podeli članak
sinovoz
FAM