• PRVI PUT U ISTORIJI NARODNO POZORIŠTE PRIPREMA JEDAN MJUZIKL!

    ZRENJANIN – Svake sezone u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu budu održane po dve premijere na dramskoj i na lutkarskoj sceni, a tako će biti i ovog puta, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare v.d. direktora zrenjaninskog teatra Ivan Francuski. Jedna premijera sledi već ovog meseca, 25. maja, a u pitanju je predstava […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PRVI PUT U ISTORIJI NARODNO POZORIŠTE PRIPREMA JEDAN MJUZIKL!

    ZRENJANIN – Svake sezone u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu budu održane po dve premijere na dramskoj i na lutkarskoj sceni, a tako će biti i ovog puta, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare v.d. direktora zrenjaninskog teatra Ivan Francuski. Jedna premijera sledi već ovog meseca, 25. maja, a u pitanju je predstava „Zrenjanin“ u režiji Borisa Liješevića.

     

    Ivan Francuski, Igor Bojović, Vladimir Lazić i Jasmina Stojiljković

     

    – U pitanju je priča o neuspelim privatizacijama i radničkim pravima. To je jedna univerzalna, opšta priča, i ne odnosi se samo na Zrenjanin, iako se pozorišna predstava tako zove – objasnio je Francuski.

     

    On je najavio da će druga premijera na Dramskoj sceni uslediti na jesen, a radi se o prvom mjuziklu koji će odigrati Narodno pozorište „Toša Jovanović“.

     

    – Pripreme su u toku. To je ozbiljno i složeno delo, zahtevno i pevački i igrački. Do sada se nismo susretali sa ovakvim projektima. Početkom juna imaćemo audiciju, kako bismo proverili pevačke i plesačke sposobnosti našeg glumačkog ansambla – kazao je Francuski i dodao da je jedan od ciljeva da mladi glumci dobiju šansu, kao u slučaju predstave „Romeo i Julija“.

     

    Pisac teksta za mjuzikl Igor Bojović, inače upravnik Pozorišta „Boško Buha“, rekao je da još nije odlučeno kako će se zvati ovaj pozorišni komad, ali da se radi o priči o nastanku zrenjaninskog pozorišta.

     

    – Kako je veoma malo podataka o tome, ovo će biti neko naše viđenje tog događaja. U pitanju je melodrama, ljubavna priča, koja ima dvostruki kraj – u jednom slučaju junaci završavaju tragično, padaju u zaborav, dok je drugi kraj srećan, jer smo dobili teatar, što je važno za identitet grada – napomenuo je Bojović, koji je autor scenarija za brojne filmove, kao što su „Nož“, „Lavirinit“ i „Rat uživo“, TV serije, ali i pozorišne komade, naročito dečije.

     

    Reditelj mjuzikla Vladmir Lazić, inače upravnik Pozorišta „Pinokio“, ocenio je da je rad na mjuziklu mukotrpna stvar i da je poput video igrice – tek kada osvojite jedan nivo, onda morate preći na drugi. Lazić je precizirao da će se u mjuziklu naći petnaestak songova, a da će otprilike toliko umetnika brojati i glumački ansambl.

     

    Koordinatorka za glumačku saradnju, glumica Jasmina Stojiljković, ocenila je da je u pitanju osveženje za zrenjaninski teatar i da je za ovu priliku pažljivo odabran tim, zato što se stvara jedna velika priča.

     

    – Želimo da ispričamo priču o ljubavi koja prevazilazi sve ljudske razlike. Ta ljubav se ovaploćuje u teatar i to na mestu žitnog magacina, na kojem je izgrađena zgrada pozorišta. Žitni magacin simbolizuje hleb nasušni, kao što je u kulturi pozorište nasušno – primetila je Stojiljković.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura