Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija romana „Ostrvo mrtvih“ čiji je autor Aleksandar Đukanović

aleksandar đukanović

Promocija romana „Ostrvo mrtvih“, čiji je autor Aleksandar Đukanović, biće održana u petak, 18. oktobra, od 19 časova, u velikoj sali Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“.

 

O romanu će govoriti autor Aleksandar Đukanović i novinar nedeljnika „Vreme“ Nikola Dragomirović.

 

Đukanović je rođen 1971. godine u Beogradu. Po obrazovanju je istoričar. Do sada je objavio nekoliko knjiga.

 

– Pisati o stvaralaštvu Aleksandra Đukanovića paušalno, govoreći samo o jednom, konkretnom romanu je nezahvalno. Ne zbog toga što je roman „Ostrvo mrtvih“ loše napisan, naprotiv, već zbog toga što je Đukanović multidisciplinarni autor. Njegova primarna delatnost (istoričar, nastavnik i autor udžbenika za osnovnu školu i dela iz popularne istorije) Đukanovićevom pisanju daje realnost, pristupačnost i jednostavnost – navodi novinar i publicista Aleksandar Bećić.

 

Pročitajte još: Obeležen vredan jubilej – 180 godina pozorišta u Zrenjaninu! (Foto)

 

Multidisciplinarnost Aleksandra Đukanovića kao autora ogleda se i u samoj konstrukciji romana „Ostrvo mrtvih“. On nije precizno žanrovski definisan, već flertuje sa nekoliko pravaca, uvek zadržavajući u sebi notu modernog, beletristički svedenog stila.

 

– Roman „Ostrvo mrtvih“ ubedljiv je i jednostavan roman koji se čita u jednom danu, u jednom dahu. Roman koji se prema vama ponaša kao prema starom, dobrom prijatelju, kom odmah širom otvara vrata svog sveta, nudi ga „kafom i konjakom“ i opija ga na krajnje veštičiji način – zaključuje Bećić.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM