Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija knjige „Umro sam u petak“ autora Nenada Gugla

promocija knjige umro sam u petak

U petak, 22. marta, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova, održaće se promocija knjige „Umro sam u petak“ autora Nenada Gugla. O romanu će govoriti autor Nenad Gugl i direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić.

 

Nenad Gugl živi u Beogradu i radi u Trećoj beogradskoj gimnaziji kao profesor srpskog jezika i književnosti. Knjiga „Umro sam u petak“ je njegov prvi objavljeni roman.

 

Glavni junak ove novele – ispovesti je savremeni čovek kome je autor nadenuo ime Naum Petrović. Ovaj uspešni profesor linearne algebre i analitičke geometrije na Matematičkom fakultetu umire dva puta. Prva, opominjuća smrt dešava se u snu. Međutim, posle buđenja Naum svesno odbacuje nagoveštaje koji ukazuju na mogućnost obistinjavanja zloslutnog sna.

 

Druga, stvarna smrt nastupa kao posledica njegove nevoljnosti da se menja. Zatiče ga u drugačijem, vedrijem raspoloženju nego što je to bio slučaj u snu.

 

Povest o glavnom junaku tumači se kao žitije čoveka 21. veka. Naum Petrović je svako od nas, a ovo prozno delo je samo naizgled kazivanje o junaku i vremenu. Njegova suština je usmeriti se ka unutarnjem čoveku srca, novosazdanom, nebeskom čoveku po meri Hristovoj. Takođe, odnos čoveka prema samom sebi, strah od smrti i same pomisli da možemo biti povređeni, površnost, pokajanje i njegovo trajanje, kao i njegova istinska vrednost ukoliko se pokajanje desi, neke su od centralnih svevremenskih tema koje autor obrađuje u romanu.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz