• Promocija knjige „Umro sam u petak“ autora Nenada Gugla

    U petak, 22. marta, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova, održaće se promocija knjige „Umro sam u petak“ autora Nenada Gugla. O romanu će govoriti autor Nenad Gugl i direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić.   Nenad Gugl živi u Beogradu i radi u Trećoj beogradskoj gimnaziji kao profesor […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Promocija knjige „Umro sam u petak“ autora Nenada Gugla

    U petak, 22. marta, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, s početkom u 19 časova, održaće se promocija knjige „Umro sam u petak“ autora Nenada Gugla. O romanu će govoriti autor Nenad Gugl i direktor Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić.

     

    Nenad Gugl živi u Beogradu i radi u Trećoj beogradskoj gimnaziji kao profesor srpskog jezika i književnosti. Knjiga „Umro sam u petak“ je njegov prvi objavljeni roman.

     

    Glavni junak ove novele – ispovesti je savremeni čovek kome je autor nadenuo ime Naum Petrović. Ovaj uspešni profesor linearne algebre i analitičke geometrije na Matematičkom fakultetu umire dva puta. Prva, opominjuća smrt dešava se u snu. Međutim, posle buđenja Naum svesno odbacuje nagoveštaje koji ukazuju na mogućnost obistinjavanja zloslutnog sna.

     

    Druga, stvarna smrt nastupa kao posledica njegove nevoljnosti da se menja. Zatiče ga u drugačijem, vedrijem raspoloženju nego što je to bio slučaj u snu.

     

    Povest o glavnom junaku tumači se kao žitije čoveka 21. veka. Naum Petrović je svako od nas, a ovo prozno delo je samo naizgled kazivanje o junaku i vremenu. Njegova suština je usmeriti se ka unutarnjem čoveku srca, novosazdanom, nebeskom čoveku po meri Hristovoj. Takođe, odnos čoveka prema samom sebi, strah od smrti i same pomisli da možemo biti povređeni, površnost, pokajanje i njegovo trajanje, kao i njegova istinska vrednost ukoliko se pokajanje desi, neke su od centralnih svevremenskih tema koje autor obrađuje u romanu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura