Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija knjige „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje“

srpski dobrovoljci

Promocija nove knjige Milana Micića, pod nazivom „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje (1914–1918)”, održaće se 24. juna, u 19 časova, u Atrijumu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

O knjizi će govoriti istoričari Miodrag Cvetić i Dimitrije Mihajlović, zatim Senka Vlahović, ispred izdavača – Banatskog kulturnog centra, i autor Milan Micić.

 

Ovo je deseta Micićeva knjiga u izdanju Banatskog kulturnog centra objavljena u ediciji „Istorija”. Recenzenti knjige su istoričari Predrag Vajagić, Pavle Orbović i Petar Đurđev, a urednik je književnik Radovan Vlahović.

 

Pročitajte još: Radivoj Šajtinac dobitnik Nagrade za moderni umetnički senzibilitet

 

Knjiga Milana Micića „Srpski dobrovoljci iz Banata, Bačke i Baranje (1914–1918)“ govori o dobrovoljcima srpske vojske sa područja Banata, Bačke i Baranje koji su tokom Velikog rata aktom svog dobrovoljstva doprineli pobedi srpske vojske u Prvom svetskom ratu, činu prisjedinjenja njihovih krajeva Kraljevini Srbiji i stvaranju jugoslovenske države 1918. godine.

 

Knjiga sadrži spiskove sa oko 4400 imena i prezimena srpskih dobrovoljaca iz Banata, Bačke i Baranje.

 

Milan Micić je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Doktor je istorijskih nauka. Autor je trideset i šest knjiga iz istoriografije, istorijske esejistike, dokumentarne proze, kratke proze i poezije. Istoriografske teme su mu srpski dobrovoljački pokret u Prvom svetskom ratu, kolonizacija Vojvodine u 20. veku i odnos književnog i istorijskog u srpskoj književnosti druge polovine 19. i prve polovine 20. veka.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM