Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija knjige i otvaranje izložbe, posetioce očekuje poklon

promocija knjige

Promocija knjige “Beli klavir i mlinareva kći” Katie Vunderlin iz Švajcarske, u izdanju Banatskog kulturnog centra, i otvaranje samostalne izložbe slika “Buđenje” Agneš Đukičin iz Novog Bečeja održaće se u petak, 1. marta. Predstavljanje romana i otvaranje izložbe zakazani su za 19 časova, u Banatskom kulturnom centru.

 

Učestvuju: autorka knjige Katia Vunderlin, autorka izložbe Agneš Đukičin, urednik i recenzent knjige Radovan Vlahović i Senka Vlahović, koja će otvoriti izložbu.

 

Prisutni na promociji dobiće na poklon knjigu sa potpisom autorke.

 

U Vršcu, pred Drugi svetski rat, smeštena je radnja romana “Beli klavir i mlinareva kći”. Radnja prati sudbinu glavne junakinje Matilde Miler, Folksdojčerke i talentovane mlade operske pevačice, ćerke vlasnika jednog mlina. A kao sporednu junakinju prati sudbinu Ane Fjodorovne i njene porodice ruskih plemića koji su, nakon oktobarske revolucije u Rusiji, izbegli u Kraljevinu Jugoslaviju. Oni su se naselili u Vršcu i tamo držali krojačku radnju. Drugi veliki sporedni lik je Stevan, komunista pre i u toku rata u ilegali. Posle rata je postao predstavnik nove vlasti. Dok je treći sporedni lik u romanu Josip Broz Tito. On je jedno vreme pred kraj Drugog svetskog rata, rukovodeći borbama za oslobođenje Beograda, boravio u Vršcu.

 

Izložba “Buđenje” predstavlja seriju uglavnom apstraktnih ili apstraktno – figurativnih slika Agneš Đukičin. Slike su nastale u tehnikama akril na platnu, kombinovana tehnika, monoprint… Izložba prikazuje razvojni put autorke i postepeni prelazak iz figurativnog u apstraktno slikarstvo, ovladavanje novim tehnikama slikanja… Cilj izložbe je, po autorkinim rečima, između ostalog i „ohrabrivanje većeg broja žena da se i u lepim, zrelim godinama počnu baviti nečim novim, da istražuju sebe i svet oko sebe.”

 

Podeli članak
sinovoz
FAM