Kultura Vesti Zrenjanin

Promocija dve knjige u salonu zrenjaninskog Narodnog muzeja, u sredu 8.maja

Monografija „Petrovgrad“ Aleksandra Stanojlovića i knjiga „Prvi srpski narodni odbor 1918.“ autora Milana Đukanova, biće predstavljene u zrenjaninskom Narodnom muzeju,

 

Promocija knjiga je u sredu, 8. maja, od 19 časova, u organizaciji Istorijskog arhiva Zrenjanin, Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i Grada Zrenjanina.

 

U knjizi „Prvi srpski narodni odbor 1918“ opisani su događaji u Velikom Bečkereku s kraja Prvog svetskog rata, u jesen 1918. godine. Autor se osvrnuo na formiranje prvog srpskog narodnog odbora na teritoriji današnje Vojvodine oktobra 1918. godine, biografije njegovih osnivača i ulazak srpske vojske u grad na čelu sa brigadirom Dragutinom Ristićem 17. novembra 1918.

 

U monografiji „Petrovgrad“, čiji je ovo treće reprint izdanje, iznet je istorijat našeg grada. Napisana je 1938. godine, povodom dvadesete godišnjice stvaranja jugoslovenske države u čiji je sastav ušao i Veliki Bečkerek, kasnije preimenovan u Petrovgrad. Na prikupljanju materijala, njegovoj obradi i pisanju godinu dana radila je redakcija od pedesetak saradnika u kojoj su bili okupljeni ugledni Petrovgrađani, privrednici, činovnici, prosvetni i zdravstveni radnici, sveštena lica, advokati, novinari i drugi.

 

Prisutnima na promociji obratiće se direktor GNB „Žarko Zrenjanin“ Milan Bjelogrlić, profesor istorije Rako Tomović i protojerej dr Ninoslav Kačarić.

 

Događaj će uveličati Omladinski mešoviti hor muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM