• PROJEKCIJA PRVOG DOKUMENTARNO – IGRANOG FILMA O ZRENJANINU

    ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, u petak, 7. oktobra, u 19 časova, održaće se projekcija prvog dokumentarno – igranog filma o našem gradu pod nazivom „Zrenjanin – čovek i grad“. U pitanju je filmsko ostvarenje iz 1956. godine, reditelja Nikole Radoševića, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    PROJEKCIJA PRVOG DOKUMENTARNO – IGRANOG FILMA O ZRENJANINU

    ZRENJANIN – U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u okviru izložbe „Pazi, snima se! – vek bioskopske kulture u Zrenjaninu“, u petak, 7. oktobra, u 19 časova, održaće se projekcija prvog dokumentarno – igranog filma o našem gradu pod nazivom „Zrenjanin – čovek i grad“.

    zrenjanin-centar

    U pitanju je filmsko ostvarenje iz 1956. godine, reditelja Nikole Radoševića, snimljeno u saradnji sa Studio – filmom iz Sarajeva. Glavne uloge u filmu dobili su neki od naših poznatih glumaca poput Pavla Vujisića, a bili su angažovani i glumci zrenjaninskog pozorišta Stevan Marionac, Aca Lazić i drugi.

    Film je posvećen kulturno – društvenom i revolucionarnom životu Zrenjanina, a snimanje je počelo 23. juna 1956. godine. Ova filmska poema snimana je u Zrenjaninu, Novom Sadu, Melencima, Karađorđevu, Elemiru i još nekim mestima srednjeg Banata. Masovne scene, gde je angažovan veliki broj statista, snimane su u Elemiru, a reditelj je pokušao da rekonstruiše neke momente iz bune 1897. godine.

    Pored toga, u filmu pronalazimo priču o rodoljubima Banata – Urošu Prediću, Đuri Jakšiću, Žarku Zrenjaninu i drugima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura