• Projekcija dokumentarnog filma „Pohod brigadira Ristića“

    Projekcija dokumentarnog filma „Pohod brigadira Ristića“ biće održana u ponedeljak, 16. decembra, s početkom u 19 časova. Projekcija će biti upriličena u delu Salona Narodnog muzeja Zrenjanin u kom je postavljena izložba „Portreti narodnog kralja u umetničkim delima u prošlosti i sadašnjosti“. Ulaz je slobodan.   Autor i urednik filma „Pohod brigadira Ristića“ je Božidar […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Projekcija dokumentarnog filma „Pohod brigadira Ristića“

    Projekcija dokumentarnog filma „Pohod brigadira Ristića“ biće održana u ponedeljak, 16. decembra, s početkom u 19 časova. Projekcija će biti upriličena u delu Salona Narodnog muzeja Zrenjanin u kom je postavljena izložba „Portreti narodnog kralja u umetničkim delima u prošlosti i sadašnjosti“. Ulaz je slobodan.

     

    Autor i urednik filma „Pohod brigadira Ristića“ je Božidar Đuran. Snimatelji su Hadži Vladan Mijailović i Dimitrije Hadži Nikolić, a montažu potpisuje Ksenija Savićević.

     

    Vekovni san ujedinjenja sa Srbijom

     

    Kada je srpska vojska pod komandom vojvode Petra Bojovića 1. novembra 1918. oslobodila Beograd, pukovi Moravske divizije raspoređeni su, posle nekoliko dana odmora, na obalu Dunava. I to od Višnjice do Rama. Na drugoj obali reke, na južnim granicama Austrougarske imperije, ratni metež izgubljenog rata, drama carevine koja nestaje, bezvlašće i potpuna neizvesnost postaju svakodnevni život. U takvim okolnostima politički prvaci srpskog naroda u Banatu i Bačkoj stupaju u kontakt sa vladom Kraljevine Srbije. Pre svega, Jaša Tomić i advokati dr Slavko Županski iz Velikog Bečkereka i dr Nikola Dragičević iz Pančeva.

     

    Pročitajte još: Predstavljen katalog „Spomen kuća Slavka Županskog“ (Video)

     

    U Velikom Bečkereku 31. oktobra osniva se Srpski narodni odbor. Njega sačinjavaju najugledniji građani tog grada. Odbor faktički preuzima vlast u gradu. U sledećih nekoliko dana i u ostalim gradovima Banata Srbi formiraju svoja politička tela. To čine u nadi da će tako ostvarti svoj vekovni san ujedinjenja sa Srbijom.

     

    Tokom noći 8. novembra 1918. general Petar Vuk Aračić i pukovnik Dragutin Ristić, predvodeći Gvozdeni puk Moravske divizije, prelaze preko Dunava u Pančevo. Tokom jutra sledećeg dana srpska vojska preuzima kontrolu nad svim važnijim ustanovama u Pančevu. Tako otvara novu stranicu u istoriji grada.

     

    U naredne tri nedelje vojnici Gvozdenog puka oslobodiće Kovačicu, Veliki Bečkerek, današnji Zrenjanin, Turski Bečej, današnji Novi Bečej, Veliku Kikindu i Karlovo. I stići će nadomak Segedina. Ovaj marš omeđiće današnji srpski deo Banata. On će omogućiti srpskoj vladi da na mirovnoj konferenciji u Parizu dodatnim argumentima brani nade srpskog naroda u Vojvodini, a da Beograd dobije strateško zaleđe i prestane da bude jedina prestonica u Evropi koja se nalazi na granici.

     

    Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    1. MALO SE SPOMINJE ČINJENICA, DA SU STANOVNICI K&K MONARHIJE, SLOVENSKOG POREKLA, OKO MESEC I PO DANA, IMALI-FORMIRALI DRŽAVU „SLOVENACA, HRVATA I SRBA“, KOJA JE TRAJALA, DO UJEDINJENJA U KRALJEVINU „SRBA, HRVATA I SLOVENACA“!
      U PRELAZNOM PERIODU, DO UJEDINJENJA, ODIGRALA JE VELIKU ULOGU U SMIRIVANJU SITUACIJE I MIRNOG PREDAVANJA UPRAVE, BEZ ISPALJENOG METKA, NA NOVE UPRAVLJAČE!
      POZDRAV IZ ELEMIRA!

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura