Kultura

Program u Domu kulture Novi Bečej povodom vrednog jubileja

Velikoj narodnoj skupštini prisustvovali su i predstavnici Vranjeva

U sredu, 28. novembra, u Domu kulture opštine Novi Bečej, biće upriličen svečani program povodom obeležavanja 100 godina od pobede Kraljevine Srbije u Prvom svetskom ratu. Program se sastoji iz promocije knjige, otvaranja izložbe, kao i izvođenja pozorišne predstave.

 

Kako je predviđeno programom, u 18 časova, biće organizovana promocija knjige „Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Kraljevini Srbiji“ autorke Jovane Kasaš. Pola sata kasnije, u Galeriji „Selo”“Doma kulture, biće otvorena istoimena izložba autorke Jelene Pauljev, a u 19 časova, u pozorišnoj sali biće odigrana predstava Milosava Buce Mirkovića „Nebeske šajkače“ Trsteničkog pozorišta, u režiji Miloša Miloševića Šike. Na predstavljanju knjige i izložbe govoriće autorke Jovana Kasaš i Jelena Pauljev.

 

Na promociji knjige „Uloga sadašnje opštine Novi Bečej u procesu prisajedinjenja Banata Kraljevini Srbiji“, koju prati istoimena izložba, biće predstavljena uloga delegata sa teritorije novobečejske opštine na Velikoj narodnoj skupštini koja je održana u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, kada su Banat, Bačka i Baranja prisajedinjeni Kraljevini Srbiji. Na Velikoj narodnoj skupštini, od ukupno 757 delegata, prisustvovalo je 27 delegata, predstavnika Srba iz Turskog Bečeja, Vranjeva, Beodre, Karlova, Kumana i Bočara.

 

Organizatori programa su Opština Novi Bečej i Dom kulture opštine Novi Bečej, a pokrovitelj događaja je Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM