Kultura Vesti Zrenjanin

Premijera pozorišnog komada “Komandant Sajler” (Foto)

komandant sajler
Komandant Sajler

U sredu, 27. marta, u 20 časova, na Dramskoj sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” premijerno će biti izveden komad Borislava Mihajlovića Mihiza “Komandant Sajler”.

 

Dramaturgiju i režiju potpisuje Nikola Končarević, a scenografkinja je Miljena Vučković. Kostim je osmislila Blagovesta Vasileva.

 

U predstavi igraju Milan Kolak, Dejan Karlečik, Zvonko Gojković, Stefan Juanin, Sanja Radišić… Uloge tumače i Ljubiša Milišić, Mirko Pantelić, Miljan Vuković i Jovan Torački.

 

– Pišući o fanatizmu, Mihiz kaže da fanatik „nije čovek koji je na jedno oko zažmurio da drugim oštrije i dalje vidi. On drugo oko jednostavno i nema.” Jedno od osnovnih pitanja tokom rada na predstavi bilo je do kojih granica je čovek spreman da brani ideologiju. Do kojih granica je spreman da brani mitove o izabranim narodima, teorije zavere? Šta biva sa ideološkim fanatikom kada mu se otvori drugo oko – kaže reditelj Končarević.

 

S druge strane, pita se on, kako je moguće da (navodno) svi mi veoma dobro znamo i jasno vidimo da je svaki ideološki fanatizam čist besmisao, ali taj besmisao uvek nađe svoj put?

 

– Na kraju, ko su čuvari ideologije, kako se piše istorija, kako nastaje mit? Da bi ideologija mogla da živi, istina mora biti ubijena, zar ne? Ako se spozna istina, ima li šanse za život, za iskupljenje? Jedno je sigurno – za ideologiju život nema nikakve vrednosti – zaključuje Končarević.

 

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM