Kultura

Predstavljena knjiga „Ko t’ pokida sa grla đerdane“

knjiga jovan popović

Veoma uspela promocija knjige „Ko t’ pokida sa grla đerdane“, posvećene dr Jovanu Popoviću, održana je sinoć u Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu.

 

Učesnici promocije bili su Sima S. Matić, priređivač – urednik, dr Slobodanka Boba Latinović i Dejan Tomić, muzički urednik i publicista, a pročitani su i prigodni tekstovi o Popoviću znamenitih Zrenjaninaca, učitelja Dejana Bošnjaka i doktora Dobrice Paunovića. U muzičkom delu programu veoma zapažen i emocijama preplavljen nastup imali su Milan Prunić – Duma, višestruki pobednik Zlatne tamburice, Miša Blizanac, pevač, kompozitor, i Maksim Mudrinić, gajdaš iz Sivca.

 

Poznati oftamolog i kompozitor dr Jovan Popović rođen je u Adi, a gotovo ceo radni vek i penzionerske dane proveo je u Zrenjaninu. Bio je očni lekar i humanista, a iako se samo amaterski bavio muzikom, ostavio je dubok trag i u toj sferi, kao značajan kompozitor.

 

Čast da kaže uvodnu reč na promociji imao je Milan Bjelogrlić, direktor biblioteke „Žarko Zrenjanin“ u Zrenjaninu.

 

– Mi mnogo bolje demonstriramo naše sposobnosti zaborava, nego sećanja a samo sećanje je kultura a zaborav nekultura. Zbog toga mi večeras govorimo o knjizi koja će kroz godine i decenije imati sve veću vrednost, a koja je pred nama najviše zahvaljujući nezaobilaznom hroničaru našeg grada, učitelju Dejanu Bošnjaku, koji je  uspomenu na doktora Popovića otrgao od zaborava – naglasio je Bjelogrlić, koji je pročitao i tekst koji je za promociju pripremio doktor Dobrica Paunović, koji nije mogao da prisustvuje promociji knjige.

 

On je ukazao na lekarsku karijeru doktora Popovića, kao i dr Slobodanka Latinović, koja je podsetila da je dr Popović medicinu završio u Pešti a specijalizaciju u Berlinu i da je bio među pionirima lečenja očnih bolesti na prostorima Jugoslavije i veliki borac protiv tada raširenog trahoma.

 

knjiga jovan popović

 

A knjiga koja je sinoć predstavljena satkana je od pripovedanja i priloga više autora, pored ostalih i Dejana Bošnjaka.

 

Svoje poznanstvo sa dr Jovanom Popovićem evocirao je učitelj Bošnjak u tekstu koji je pročitala njegova ćerka Ivana. Stari učitelj hronološki je opisao prvi slučajni susret sa doktorom Popovićem, a potom i kasnija druženja, kao i način na koji je došao do notnog teksta pesme „Ko t‘ pokida sa grla đerdane“ i druge zanimljive detalje.

 

Pesmu, koja je postala i naslov knjige, komponovao je doktor Popović, davne 1912. godine, na stihove Alekse Šantića, a pevale su je Radmila Dimić, Nada Mamula, Dušica Bilkić, Merima Njegomir, Hanka Paldum i mnoge druge pevačke zvezde.

 

Urednik Sima Matić, koji je rođeni Ađanin kao i junak promovisane knjige, najpre se zahvalio Borislavu Umićeviću na izuzetnom angažovanju na organizovanju promocije. On je, uz podsećanje na inicijalni razgovor sa učiteljem Bošnjakom, koji mu je dao ideju za knjigu, kao i na biografske podatke iz žitija dr Popovića, opisao i zanimljiv detalj kako je nastala pesma „Tera Lenka“, jer je inspiraciju autor dobio u selu Melencima.

 

– U toku velike akcije izlečenja trahome u Vojvodini, izlazeći iz crkve u Melencima, pored dr Popovića kao furija je proletela seljačka zaprega sa dva konja. Ko je ova banatska Amazonka, upita dr Popović jednog seljaka koji je sedeo na klupi, a ovaj mu odgovori, to je naša Lenka, tera svoga Riđu i Zelenka – ispriča Matić, uz burni aplauz prisutnih.

 

knjiga jovan popović

 

Podeli članak
sinovoz