Kultura

Predstava „Lazar“ posvećena jednom od najbogatijih Srba

predstava lazar

Povodom zrenjaninske premijere predstave – monodrame „Lazar“, danas je održana konferencija za novinare. Predstava je posvećena najbogatijem i najuticajnijem Srbinu u Austrougarskoj monarhiji, velikom dobrotvoru i zadužbinaru Lazaru Dunđerskom.

 

Predstava „Lazar“ biće odigrana u četvrtak, 7. februara, u Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“, u 20 časova.

 

Ulogu Lazara Dunđerskog igra prvak Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu Miodrag Petrović. Predstava je rađena po tekstu Lazara Subotičkog, i u režiji Ljubosava Majere. Novac od prodatih ulaznica biće uplaćen na poseban račun Centra za socijalni rad. Račun je otvoren za pomoć deci žrtvama nasilja, kao i deci bez porodičnog staranja.

 

– Ovo je retka prilika i velika čast da prezentujemo ovako nešto lepo u našem gradu – izjavio je Zoran Ljubotina, direktor Turističke organizacije grada Zrenjanina. – Lazar Dunđerski je ugledni industrijalac, ali i veliki rodoljub i ktitor. Predstava koja će biti odigrana omaž je čoveku koji je obeležio srpski nacion u Vojvodini krajem XIX i početkom XX veka, istakao je Ljubotina.

 

– Razlozi da napišem monodramu posvećenu Lazaru Dunđerskom su onovremeni, istorijski i ovovremeni – rekao je autor teksta Zoran Subotički. – Dunđerski je utkan u poslovni ambijent Banata i Zrenjanina. Jedan je od najtalentovanijih privrednika Srbije onog vremena. Druga njegova dimenzija je da je bio ozbiljan darodavac, dobrotvor, ktitor… On je svoje materijalno bogatstvo i srce davao za nešto što je bila važna nacionalna stvar, za kulturu. Ovovremeni razlozi za monodramu su vrlo tesna saradnja sa Turističkom organizacijom Zrenjanina poslednjih godina na oživljavanju nasleđa Dunđerskih u Zrenjaninu, izjavio je Subotički.

 

Novac od prodatih ulaznica namenjen deci

 

Novac od prodatih ulaznica namenjen je deci žrtvama nasilja i deci bez roditeljskog staranja.

 

– Ženama i deci u Sigurnoj kući, koja u Zrenjaninu radi 10 godina, svaka je pomoć dobrodošla. Ta pomoć je neophodna za vreme dok borave u Sigurnoj kući, ali i kada je napuste. Zato se zahvaljujemo svim učesnicima u ovom projektu, od autora predstave do onih koji će kupiti kartu i pogledati predstavu – rekla je Olivera Lisica, direktorka Centra za socijalni rad.

 

Podeli članak

1 Comment

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

  • „– rekla je Olivera Lisica, direktorka Centra za socijalni rad.“
    MOŽDA BI TREBALO ORGANIZOVATI „SKUPLJANJE DOBROVOLJNIH PRILOGA“, ZA KUĆU U KOJOJ JE DOTIČNA DIREKTORKA!!!???
    SA SUPROTNE STRANE ULICE, SIJA ZGRADA „MANASTIRA“, A, „CENTAR“-OTPADA MALTER !!! USKORO ĆE TAKO BITI I SA ZGRADOM DO NJEGA, A, U CENTRU GRADA!
    TUGA!
    Prekor iz Elemira!