• Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao Narodno pozorište u Zrenjaninu

    Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ovo odlikovanje dobilo je i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Priznanje je, u ime ove ustanove kulture, na svečanosti u Predsedništvu Srbije, primio direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski.   – Sretenjski orden drugog stepena je najveće priznanje […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao Narodno pozorište u Zrenjaninu

    Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ovo odlikovanje dobilo je i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Priznanje je, u ime ove ustanove kulture, na svečanosti u Predsedništvu Srbije, primio direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski.

     

    – Sretenjski orden drugog stepena je najveće priznanje koje je ova ustanova dobila u svojoj istoriji. Orden nam je uručen za dosadašnje zasluge i rezultate. Priznanje treba da opravdamo ne samo mi, koji smo danas u Narodnom pozorištu, nego i buduće generacije koje će nas naslediti u ovoj ustanovi kulture – izjavio je za portal zrenjaninski.com direktor Francuski.

     

    On je kazao da je ansambl trenutno angažovan na dve nove predstave. Od toga, jedna će premijerno biti izvedena na Lutkarskoj, a druga na Dramskoj sceni. Pri kraju je rad na komadu „Divljožder“, a premijera „Komandanta Sajlera“ Borislava Mihajlovića Mihiza očekuje se krajem marta.

     

    Bogata istorija

     

    Inače, zrenjaninski teatar ima veoma bogatu istoriju. Zdanje u kojem se danas nalazi Narodno pozorište “Toša Jovanović”, zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, uvršteno je u “Evropsku rutu istorijskih teatara”. Nekadašnja zgrada žitnice je 1839. godine preuređena u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji. Nakon restauracije, 1984. godine, izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz 1884. Narodno pozorište je svečano otvoreno 15. septembra 1946, a za prvog upravnika je izabrana Anđa Jankov Malbaški. Pozorište je nazvano po glumcu rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću. Prethodnih decenija je prolazilo kroz razne faze građenja i učvršćivanja svoje reputacije kao jednog od najvažnijih pozorišta u Srbiji.

     

    Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene, Dramskom i Lutkarskom, donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura