Kultura

Predsednik Aleksandar Vučić odlikovao Narodno pozorište u Zrenjaninu

narodno pozorište u zrenjaninu
Aleksandar Vučić i Ivan Francuski

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Ovo odlikovanje dobilo je i Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Priznanje je, u ime ove ustanove kulture, na svečanosti u Predsedništvu Srbije, primio direktor zrenjaninskog Pozorišta Ivan Francuski.

 

– Sretenjski orden drugog stepena je najveće priznanje koje je ova ustanova dobila u svojoj istoriji. Orden nam je uručen za dosadašnje zasluge i rezultate. Priznanje treba da opravdamo ne samo mi, koji smo danas u Narodnom pozorištu, nego i buduće generacije koje će nas naslediti u ovoj ustanovi kulture – izjavio je za portal zrenjaninski.com direktor Francuski.

 

On je kazao da je ansambl trenutno angažovan na dve nove predstave. Od toga, jedna će premijerno biti izvedena na Lutkarskoj, a druga na Dramskoj sceni. Pri kraju je rad na komadu „Divljožder“, a premijera „Komandanta Sajlera“ Borislava Mihajlovića Mihiza očekuje se krajem marta.

 

Bogata istorija

 

Inače, zrenjaninski teatar ima veoma bogatu istoriju. Zdanje u kojem se danas nalazi Narodno pozorište “Toša Jovanović”, zbog specifične arhitekture, očuvanosti i bogate istorije, uvršteno je u “Evropsku rutu istorijskih teatara”. Nekadašnja zgrada žitnice je 1839. godine preuređena u pozorište u kom je i danas smeštena najstarija barokna scena u zemlji. Nakon restauracije, 1984. godine, izgled pozorišne sale urađen je po ugledu na onaj iz 1884. Narodno pozorište je svečano otvoreno 15. septembra 1946, a za prvog upravnika je izabrana Anđa Jankov Malbaški. Pozorište je nazvano po glumcu rođenom u Zrenjaninu Toši Jovanoviću. Prethodnih decenija je prolazilo kroz razne faze građenja i učvršćivanja svoje reputacije kao jednog od najvažnijih pozorišta u Srbiji.

 

Pored učešća na Sterijinom pozorju, Bitefu, međunarodnim festivalima u Bugarskoj, Albaniji, Hrvatskoj, Sloveniji, Rumuniji, Mađarskoj, Crnoj Gori, Makedoniji, Pozorište je tokom dugogodišnjeg rada sa obe svoje scene, Dramskom i Lutkarskom, donelo impozantan broj nagrada i sa domaćih festivala, posebno Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine i Susreta profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

 

 

Podeli članak
sinovoz
FAM