• Predavanje i sećanje na poginulog hirurga i humanitarca dr Dragana Hercoga

    Predavanje i sećanje na poginulog hirurga i humanitarca dr Dragana Hercoga biće održano u četvrtak, 11. oktobra, u 19 časova, u sali Crvenog krsta u Zrenjaninu.   Povod za ovo predavanje je obeležavanje 50 godina od smrti dr Hercoga i podsećanje na humane namere koje je imao prema civilima Bijafre kao mlad lekar. Ovo će, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Predavanje i sećanje na poginulog hirurga i humanitarca dr Dragana Hercoga

    Predavanje i sećanje na poginulog hirurga i humanitarca dr Dragana Hercoga biće održano u četvrtak, 11. oktobra, u 19 časova, u sali Crvenog krsta u Zrenjaninu.

     

    Povod za ovo predavanje je obeležavanje 50 godina od smrti dr Hercoga i podsećanje na humane namere koje je imao prema civilima Bijafre kao mlad lekar. Ovo će, takođe, biti prilika da se Zrenjaninci upoznaju sa likom Dragana Hercoga, koji je rodom iz Banata, i koji je proveo detinjstvo i đačke dane u Banatskom Karađorđevu, odnosno Zrenjaninu, i svojim zaslugama zadužio tadašnju Jugoslaviju, pa i rodni Banat.

     

    Predavanje će održati Ivana Arađan, kustos Narodnog muzeja Zrenjanin i autorka teksta „Humanost koja nije znala za granice – dr Dragan Hercog (1936–1968) − Od Banatskog Karađorđeva do Bijafre“, napisan za potrebe IX Kongresa istoričara medicine, koji je održan juna 2018. godine u manastiru Mileševi.

     

    Predavanje, koje organizuju Narodni muzej Zrenjanin i Crveni krst Zrenjanin, biće održano u sali Crvenog krsta Zrenjanin, ulica Zmaj Jovina br. 1a.

     

    Dr Dragan Hercog rođen je 1936. godine u Banatskom Karađorđevu. Nakon završetka male mature u Zrenjaninu, završio je gimnaziju i Medicinski fakultet u Beogradu. Tokom specijalizacije hirurgije u bolnici Dr Dragiša Mišović u Beogradu, na poziv Jugoslovenskog Crvenog krsta, dobrovoljno odlazi u Bijafru 1968. godine, u kojoj se odvijao građanski rat. Kao hirurg, lečio je i spasavao živote ugroženih. Ubijen je ispred montažne bolnice u Bijafri, u gradu Okigvi, 30. septembra 1968. godine. Međunarodni komitet Crvenog krsta posthumno je odlikovao dr Dragana Hercoga medaljom „Anri Dinan“, za izuzetne zasluge i požrtvovanost idejama Crvenog krsta.

     

    Na predavanju će biti gošća i Verica Vuković, rođena sestra dr Dragana Hercoga, koja će prisutnima iz ličnog sećanja ispričati neke važne trenutke iz života njenog brata, kao i njene porodice, koja broji mnogo uspešnih lekara. Evociraće i sećanja na period kada je, u prvim godinama nakon Drugog svetskog rata, živela sa bratom i majkom u Zrenjaninu.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura