Kultura

PREDAVANJE: Animirani GIF i njegova primena u kulturi

Animirani GIF i njegova primena u kulturi

Predavanje nezavisne kustoskinje Sonje Jankov pod nazivom “Animirani GIF i njegova primena u kulturi” biće održano u Salonu Savremene galerije Zrenjanin, u četvrtak, 19. aprila, s početkom u 18 časova.

 

Animirani GIF je besplatan, lako izvodlјiv i tehnički zanimlјiv format koji se beskrajno vrti i prirodno okruženje mu je internet, te je vidlјiv velikom broju nepredviđenih gledalaca. Sve veći broj umetnika i arhitekata ga koristi u svojim prezentacijama, kao i institucije i portali koji se fokusiraju na kulturu. Kao specifičan vid vizuelne komunikacije, animirani GIF je jedan od najprisutnijih formata u elektronskoj komunikaciji.

 

Predavanje ukratko prikazuje istoriju ovog formata, a potom analizira odabran korpus popularnih GIF-ova, kroz čiju analizu posetioci imaju priliku da se upoznaju sa načinima na koje može nastati GIF, kao i šta sve on može da sadrži.

 

Drugi deo predavanja je prezentacija kustoskog projekta “GIF i arhitektura: vizuelna praksa kao kritika”.

 

Sonja Jankov (1985, Novi Sad) je nezavisni kustos. Studirala je na Filozofskom fakultetu, usavršavala se u Centru za teoriju kulture i kritiku (Prag, Karlov univerzitet) i stekla zvanje master kulturologa na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM