Kultura

Pozorišna predstava „Jami distrikt“ pred zrenjaninskom publikom

Jami distrikt

U utorak, 20. novembra, na velikoj sceni Kulturnog centra Zrenjanina biće izvedena pozorišna predstava „Jami distrikt – projekat Nacija“. Predstava je urađena u režiji Kokana Mladenovića a po tekstu Minje Bogavac. Glume Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković. Muziku izvodi  grupa Vrooom: Jamal al Kiswani, Marko Grubić i Nemanja Dragaš. Naratorka je Danica Grubački. Predstava počinje u 20 časova.

 

„Jami distrikt“ je pozorišna predstava koja problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država, u hi-tech svetu 21. veka. Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje: kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu od uvek? Da li su nam, u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine, još uvek potrebne stare, „dobre“ nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije?

 

Do kraja 21. veka, očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije, ili će tamo završiti oni koji u nju veruju? Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka? I da li nas žuljuju te razgažene cipele? One odavno nisu lepe. A da li su udobne?

 

Predstava je do danas odigrana preko 40 puta. Na ovogodišnjem 63. Sterijinom pozorju predstava je dobila sedam nagrada – za najbolju predstavu u celini, za najbolju režiju, najbolji tekst, najbolje glumice, najbolju mladu glumicu i za najbolji kostim. Predstava je dobitnik nagrade za najbolju kabaretsku predstavu na festivalu „Dani Fadila Hadžića“ u Zagrebu, za najbolju režiju i najbolju žensku ulogu na festivalu „Borini dani“ u Vranju, za najbolju predstavu i najbolju glumicu na festivalu „Zaplet“ u Banja Luci, za najbolju predstavu, najbolju režiju i najbolje ženske uloge na festivalu „Jurislava Korenića“ u Sarajevu, kao i za najbolju predstavu, najbolju glumicu i najbolju režiju na internacionalnom festivalu Faces without masks u Skoplju.

 

Karte se prodaju na biletarnici Kulturnog centra Zrenjanina svakog radnog dana i subotom od 10 do 12 i od 18 do 20 časova.

 

Cena ulaznice je 600 i 700 dinara.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz