Kultura

POZAJMLJENI ZAVIČAJI: Promocija knjige o kolonizaciji

ZRENJANIN – U ponedeljak, 15. juna, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održana promocija romana Vučine Šćekića “Pozajmljeni zavičaji” u izdanju Gradske narodne biblioteke “Žarko Zrenjanin” i izdavačke kuće “Agora”.

V.ScekicPočetak promocije zakazan je za 20 časova, a o knjizi će govoriti književna kritičarka Vesna Trijić, direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić i autor Vučina Šćekić, dok će odlomke iz romana čitati glumac Prvoslav Zakovski.

“Pozajmljeni zavičaji” su roman u dve knjige na vajkadašnju i bolnu temu pomeranja (iseljavanja, kolonizacija, seoba) ljudi iz sopstvenog u novi, tuđi, pozajmljeni zavičaj. Prva knjiga obuhvata kolonizaciju posle Drugog svetskog rata i život u kolonizovanom vojvođanskom selu, Sivcu, do kraja sedamdesetih godina. U njoj pratimo sudbinu jedne porodice, ispričanu iz ugla tinejdžera.

Radnja druge knjige započinje dvadeset godina kasnije i obuhvata dramatično doba kojeg smo savremenici. U njemu graditelji jednog vremena i njegovih vrednosti uzmiču pred neumitnim društvenim promenama i novim ljudima…

Ceo roman je protkan neobičnom ljubavnom pričom, ali i opservacijama o političkim i moralnim postulatima, ličnim dilemama i iskliznućima, o jeziku i pisanju.

Vučina Šćekić je autor knjiga “Dan koji nedostaje”, “Prelom duše”, “Drugo ime stvari”, “Grad vetrova”, “Kod gubitnika”, “Odloženi dani” i “Povratak u Sivac”, kao i scenarija “Molitva za Emiliju”. Pesme su mu prevođene na rumunski, ruski i engleski jezik.

Podeli članak
sinovoz
FAM