• POZAJMLJENI ZAVIČAJI: Promocija knjige o kolonizaciji

    ZRENJANIN – U ponedeljak, 15. juna, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održana promocija romana Vučine Šćekića „Pozajmljeni zavičaji“ u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i izdavačke kuće „Agora“. Početak promocije zakazan je za 20 časova, a o knjizi će govoriti književna kritičarka Vesna Trijić, direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić i autor Vučina Šćekić, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – U ponedeljak, 15. juna, u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, biće održana promocija romana Vučine Šćekića „Pozajmljeni zavičaji“ u izdanju Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“ i izdavačke kuće „Agora“.

    V.ScekicPočetak promocije zakazan je za 20 časova, a o knjizi će govoriti književna kritičarka Vesna Trijić, direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić i autor Vučina Šćekić, dok će odlomke iz romana čitati glumac Prvoslav Zakovski.

    „Pozajmljeni zavičaji“ su roman u dve knjige na vajkadašnju i bolnu temu pomeranja (iseljavanja, kolonizacija, seoba) ljudi iz sopstvenog u novi, tuđi, pozajmljeni zavičaj. Prva knjiga obuhvata kolonizaciju posle Drugog svetskog rata i život u kolonizovanom vojvođanskom selu, Sivcu, do kraja sedamdesetih godina. U njoj pratimo sudbinu jedne porodice, ispričanu iz ugla tinejdžera.

    Radnja druge knjige započinje dvadeset godina kasnije i obuhvata dramatično doba kojeg smo savremenici. U njemu graditelji jednog vremena i njegovih vrednosti uzmiču pred neumitnim društvenim promenama i novim ljudima…

    Ceo roman je protkan neobičnom ljubavnom pričom, ali i opservacijama o političkim i moralnim postulatima, ličnim dilemama i iskliznućima, o jeziku i pisanju.

    Vučina Šćekić je autor knjiga „Dan koji nedostaje“, „Prelom duše“, „Drugo ime stvari“, „Grad vetrova“, „Kod gubitnika“, „Odloženi dani“ i „Povratak u Sivac“, kao i scenarija „Molitva za Emiliju“. Pesme su mu prevođene na rumunski, ruski i engleski jezik.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura