Kultura

„Portreti sećanja“ u Muzeju

ZRENJANIN – U zrenjaninskom Narodnom muzeju ove nedelje će biti otvorena izložba “Portreti i sećanja”, koja prikazuje hiljadu fotografija članova Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta.

Portreti secanjaFotografije su prikupljenje u okviru inicijative Saveza jevrejskih opština Srbija da se oformi digitalna baza fotografija Jevrejske zajednice Srbije iz perioda pre Holokausta, i zabeleže sećanja preživelih Holokausta o životima ljudi koji su snimljeni na tim fotografijama.

Prikupljene su iz porodičnih albuma preživelih i arhiva Jevrejskog istorijskog muzeja i ovo će biti prvi put da se prikazuju u javnosti. Nekoliko godina nakon što su ove fotografije snimljene, nacisti i njihovi saradnici pokušaće da ubiju sve Jevreje u Srbiji.

Organizator ove izložbe, Savez jevrejskih opština Srbije, istakao je da se nada  da će uz pomoć ove izložbe uspeti da mladim generacijama prenese znanje o prošlosti, kako buduće generacije nikada više ne bi prošle kroz stradanja i patnje žrtava Holokausta.

Otvaranje izložbe najavljeno je za 9. april u Malom salonu Narodnog muzeja.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.