Kultura

Počinju “Sremčevi dani”, proglašeni pobednici literarnog konkursa

Sremčevi dani

Pobednici ovogodišnjeg literarnog konkursa “Bal u Elemiru – Sremčevi dani” su Mileta Prodanović, Rade Vodeničar i Milana Grbić, saopštio je konkursni žiri.

 

Od oko 130 radova iz zemlje i inostranstva pristiglih na ovogodišnji konkurs “Bal u Elemiru – Sremčevi dani”, za najbolja humoristično – satirična dela, žiri u sastavu Uglješa Šajtinac, predsednik, Srđan Tešin i Jelena Blanuša, kao članovi, doneo je jednoglasnu odluku o nagradama.

 

Prva nagrada biće dodeljena Mileti Prodanoviću iz Beograda, za priču “Synapsol forte”, dobitnik druge nagrade je Rade Vodeničar iz Beograda, za priču “In memoriam”, a trećenagrađena je Milana Grbić iz Kikinde, za kratku priču “Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada”.

 

Nagrade u vrednosti od pedeset, trideset i dvadeset hiljada dinara i diplome biće uručene dobitnicima 29. juna u svečanoj sali Mesne zajednice Elemir.

 

U obrazloženju odluke žirija navodi se, pored ostalog, da nagrađene priče Milete Prodanovića i Milane Grbić u osnovi zadovoljavaju sve propozicije konkursa.

 

“U pitanju su humorističko – satirične priče, formalno – kompoziciono vrlo precizne i koherentne, stilsko – jezički veoma dobro napisane, a visok zanatski i estetski nivo ovih proza primetno odskače od svih ostalih priča koje su bile u konkurenciji za nagradu “Bal u Elemiru”, od kojih bismo, kao uspelije, izdvojili i priče Mirka Čavića, Milana Micića, Dimitrija Bukvića, Boška Lomovića, Ranka Pavlovića, Mladena Šljivovića, Branke Selaković i Miljana Milanovića”, navodi se u obrazloženju.

 

Druga nagrada, za poeziju, dodeljena je Radetu Vodeničaru, čija poezija prema obrazloženju žirija “komunicira ekspresionističkim slikama kojima se opisuju unutrašnja poprišta, sudari i propadanja”, a pohvalu zaslužuju i poetski radovi Nikole Oraveca, Monike Herceg i Dragice Stojanović.

 

“Bal u Elemiru – Sremčevi dani” održaće se po trinaesti put 29. i 30. juna u Elemiru a evo i programa manifestacije:

 

 

Petak, 29. jun

 

Svečana sala Mesne zajednice Elemir

19 –19.30h: Pesnički portret prof. dr Zorana Đerića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta. Govore prof. dr Zoran Đerić, Zdenka Valent Belić i Radovan Vlahović.

19.30 – 20h: Dodela književnih nagrada Mileti Prodanoviću, Radetu Vodeničaru i Milani Grbić. Nagrade uručuje žiri: Uglješa Šajtinac, Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

 

Bina ispred Mesne zajednice Elemir

20h: Otvaranje manifestacije

20.30h: Koncert KUD-a “Mladost” Elemir sa gostima

22h: Koncert grupe “Kerber”

 

 

Subota, 30. jun

 

Svečana sala Mesne zajednice Elemir

18h: Kolonija karikaturista

19h: Nastup plesne grupa “Naca”

19h: Otvaranje izložbe “Nagrade Bijenala ilustracije u Bratislavi 2017”

– Otvaranje izložbe karikatura

19.30h: Predstavljanje knjige “Naseljavanje Petrovčana u Čib – Čelarevo 1946–1947. godine” istoričara dr Milana Micića. Govore dr Milan Micić i Radovan Vlahović.

 

Bina ispred Mesne zajednice Elemir

22h: Koncert Dženana Lončarevića

00h: Zatvaranje manifestacije i vatromet

 

 

Manifestaciju “Bal u Elemiru – Sremčevi dani” organizuju Mesna zajednica Elemir, u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, a uz podršku Grada Zrenjanina.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM