• Počinju „Sremčevi dani“, proglašeni pobednici literarnog konkursa

    Pobednici ovogodišnjeg literarnog konkursa „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ su Mileta Prodanović, Rade Vodeničar i Milana Grbić, saopštio je konkursni žiri.   Od oko 130 radova iz zemlje i inostranstva pristiglih na ovogodišnji konkurs „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“, za najbolja humoristično – satirična dela, žiri u sastavu Uglješa Šajtinac, predsednik, Srđan Tešin […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Počinju „Sremčevi dani“, proglašeni pobednici literarnog konkursa

    Pobednici ovogodišnjeg literarnog konkursa „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ su Mileta Prodanović, Rade Vodeničar i Milana Grbić, saopštio je konkursni žiri.

     

    Od oko 130 radova iz zemlje i inostranstva pristiglih na ovogodišnji konkurs „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“, za najbolja humoristično – satirična dela, žiri u sastavu Uglješa Šajtinac, predsednik, Srđan Tešin i Jelena Blanuša, kao članovi, doneo je jednoglasnu odluku o nagradama.

     

    Prva nagrada biće dodeljena Mileti Prodanoviću iz Beograda, za priču „Synapsol forte“, dobitnik druge nagrade je Rade Vodeničar iz Beograda, za priču „In memoriam“, a trećenagrađena je Milana Grbić iz Kikinde, za kratku priču „Ko drugome jamu kopa, sam u nju pada“.

     

    Nagrade u vrednosti od pedeset, trideset i dvadeset hiljada dinara i diplome biće uručene dobitnicima 29. juna u svečanoj sali Mesne zajednice Elemir.

     

    U obrazloženju odluke žirija navodi se, pored ostalog, da nagrađene priče Milete Prodanovića i Milane Grbić u osnovi zadovoljavaju sve propozicije konkursa.

     

    „U pitanju su humorističko – satirične priče, formalno – kompoziciono vrlo precizne i koherentne, stilsko – jezički veoma dobro napisane, a visok zanatski i estetski nivo ovih proza primetno odskače od svih ostalih priča koje su bile u konkurenciji za nagradu „Bal u Elemiru“, od kojih bismo, kao uspelije, izdvojili i priče Mirka Čavića, Milana Micića, Dimitrija Bukvića, Boška Lomovića, Ranka Pavlovića, Mladena Šljivovića, Branke Selaković i Miljana Milanovića“, navodi se u obrazloženju.

     

    Druga nagrada, za poeziju, dodeljena je Radetu Vodeničaru, čija poezija prema obrazloženju žirija „komunicira ekspresionističkim slikama kojima se opisuju unutrašnja poprišta, sudari i propadanja“, a pohvalu zaslužuju i poetski radovi Nikole Oraveca, Monike Herceg i Dragice Stojanović.

     

    „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ održaće se po trinaesti put 29. i 30. juna u Elemiru a evo i programa manifestacije:

     

     

    Petak, 29. jun

     

    Svečana sala Mesne zajednice Elemir

    19 –19.30h: Pesnički portret prof. dr Zorana Đerića, upravnika Srpskog narodnog pozorišta. Govore prof. dr Zoran Đerić, Zdenka Valent Belić i Radovan Vlahović.

    19.30 – 20h: Dodela književnih nagrada Mileti Prodanoviću, Radetu Vodeničaru i Milani Grbić. Nagrade uručuje žiri: Uglješa Šajtinac, Srđan V. Tešin i Jelena Blanuša.

     

    Bina ispred Mesne zajednice Elemir

    20h: Otvaranje manifestacije

    20.30h: Koncert KUD-a „Mladost“ Elemir sa gostima

    22h: Koncert grupe „Kerber“

     

     

    Subota, 30. jun

     

    Svečana sala Mesne zajednice Elemir

    18h: Kolonija karikaturista

    19h: Nastup plesne grupa „Naca“

    19h: Otvaranje izložbe „Nagrade Bijenala ilustracije u Bratislavi 2017“

    – Otvaranje izložbe karikatura

    19.30h: Predstavljanje knjige „Naseljavanje Petrovčana u Čib – Čelarevo 1946–1947. godine“ istoričara dr Milana Micića. Govore dr Milan Micić i Radovan Vlahović.

     

    Bina ispred Mesne zajednice Elemir

    22h: Koncert Dženana Lončarevića

    00h: Zatvaranje manifestacije i vatromet

     

     

    Manifestaciju „Bal u Elemiru – Sremčevi dani“ organizuju Mesna zajednica Elemir, u saradnji sa Banatskim kulturnim centrom, a uz podršku Grada Zrenjanina.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura