• Počinje „Pesnička štafeta“

    Ovogodišnji domaćin je Ljubivoje Ršumović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ najavila je da će u periodu od 4. do 15. maja biti održana 41. manifestacija za decu „Pesnička štafeta“.

    Sa prethodne "Pesničke štafete"
    Sa prethodne „Pesničke štafete“

    Domaćin ovogodišnje manifestacije biće Ljubivoje Ršumović, koji je bio gostujući pesnik prve „Pesničke štafete“, održane 1975. godine.

    U zrenjaninskoj biblioteci su istakli da je ove godine prijavljeno i najviše škola učesnica, pa će tako Ršumović i zrenjaninski bibliotekari obići 60 obrazovnih ustanova na području srednjeg Banata  i opštine Titel. Pored škola u Zrenjaninu i opštinama Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Novi Bečej i Titel, manifestaciji zrenjaninske biblioteke priključila se ove godine i kikindska opština.

    Organizator je najavio da će jedan od najpoznatijih dečijih književnika predstaviti i svoju knjigu „Marinirane priče mahom u stihovima“ koju je Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“ objavila povodom ovogodišnje „Pesničke štafete“, a ilustrovao Mladen Anđelković.

    U najavi se napominje da je novina na ovogodišnjoj manifestaciji to što će zrenjaninski bibliotekari biti angažovani na planu edukacije.

    Kako se objašnjava, u ponedeljak, 18. maja, po završetku ovogodišnje „Štafete“, u multimedijalnoj sali Gradske kuće biće održana tribina na tu temu, namenjena prosvetnim radnicima koji su tokom manifestacije realizovali i organizovali programe u svojim školama. Edukatori će biti ovdašnji bibliotekari, a tribina ima za cilj podsticanje razvojnih kapaciteta učenika kroz popularizaciju knjige, čitanja i različitih oblasti stvaralaštva.

    „Pesnička štafeta“ se, uz „Zmajeve dečje igre“, ubraja u manifestacije za decu sa najdužom tradicijom u Srbiji.

    Prateći osnovnu zamisao – podsticanje i afirmaciju stvaralaštva dece i pisane reči namenjene najmlađima, ta manifestacija je kroz godine svog postojanja uspela da postane ne samo jedna od najstarijih, već, po svojoj koncepciji, jedinstvena u odnosu na ostale dečje manifestacije.

    Primarna ideja manifestacije je razvoj kreativnosti u oblasti pisanog stvaralaštva kroz neformalno druženje i razgovor. Cilj nije samo otkrivanje mladih talenata, već i istrajavanje na razvoju navike čitanja i približavanje pisane reči deci, u nadi da se formiraju generacije koje će postati njeni ljubitelji i poštovaoci.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura