• Počeo 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

    U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ sinoć je otvoren 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji traje do 18. aprila.   Prvi festivalski događaj bila je izlozba fotografija „Lutka u fokusu“, studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu. Izložba je upriličena u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine.   – Zbog ovog divnog ambijenta odlučili smo […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Počeo 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine

    U Narodnom pozorištu „Toša Jovanović“ sinoć je otvoren 69. Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, koji traje do 18. aprila.

     

    Prvi festivalski događaj bila je izlozba fotografija „Lutka u fokusu“, studenata Visoke tehničke škole strukovnih studija u Novom Sadu. Izložba je upriličena u saradnji sa Pozorišnim muzejom Vojvodine.

     

    – Zbog ovog divnog ambijenta odlučili smo se da i ove godine budemo domaćini Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine. Prošle godine, po svim ocenama, bili smo izuzetno uspešni domaćini. Publike je bilo na svim predstavama, kvalitet je bio dobar. Nadam se da ćete uživati i u narednih šest dana, koliko traje festival, da će glumci biti inspirisani, a da će žiri, zbog visokog kvaliteta i predstava i glume, imati zahtevan zadatak da odluči o nagradama – poručio je direktor Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu Ivan Francuski.

     

    Na svečanom otvaranju naglašeno je da je ovaj festival, od osnivanja pre gotovo šest decenija, samo u Zrenjaninu bio organizovan više od tri godine za redom. A kao razlozi za to navedeni su spremnost i sposobnost zrenjaninskog teatra da bude dobar domaćin, žeđ zrenjaninske publike za dobrim predstavama, kao i rešenost lokalne samouprave, kao osnivača pozorišta, da podrži kulturnu ponudu grada.

     

    Zrenjanin centar kulturnih dešavanja u regionu

     

    U ime Grada Zrenjanina, pomoćnik gradonačelnik Duško Radišić obratio se prisutnima rečima da je Zrenjanin grad kulture i uspešnih institucija.

     

    – Trudimo se da podržavamo kulturu i iz budžeta izdvajamo osam posto za kulturu. Zrenjanin će ovih dana biti centar kulturnih dešavanja u regionu i to nas čini zadovoljnim – istakao je Radišić.

     

    Otvaranju festivala prisustvovao je i Goran Kovačević, čelnik kompanije GOMEX, koja značajno podržava rad zrenjaninskog pozorišta, kao i održavanje ovog festivala. Održavanje festivala podržale su i pokrajinske i republičke institucije.

     

    Festival je otvorio Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu i informisanje Narodne Skupštine Republike Srbije.

     

    – Prilika je da budemo na mestu koje je najvažnije u ovom gradu. Ovo je najvažnija i najlepša gradska institucija. U 18. veku zapisano je na srpskom jeziku da je u ovom gradu igrana jedna scenska igra. A danas, ovo pozorište, ova scena i ovaj festival dokaz su da smo mi veliki grad. Ovakve institucije od nas su napravile građane a veličina grada ne meri se brojem stanovnika i privrednom snagom već ovakvim institucijama i događajima – rekao je Krlić.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Vesti Zrenjanin