• PESNIČKA ŠTAFETA KAO ZAŠTITNI ZNAK

    Promocije, kulturna saradnja i nagrade obeležile rad Biblioteke

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Na završetku svake godine sumiraju se rezultati, pa je to učinila i Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin“.

    biblioteka

    Ocenjujući godinu uspešnom, bibliotekari kao najznačajniju manifestaciju navode „Pesničku štafetu“ koja je održana 41. put. Kuriozitet jeste da ju je kao gostujući pesnik vodio Ljubivoje Ršumović, kao i pre 40 godina. Ršum i zrenjaninski bibliotekari obišli su 60 škola na području srednjeg Banata i opštine Titel, što je ujedno i najveći broj škola koje su učestovovale u manifestaciji.

    Među brojnim književnim programima, 2015. godinu obeležila je i poseta pisaca iz Argentine, Nemačke i Švedske. Kulturni centar Zrenjanina i Biblioteka bili su domaćini argentinskim književnicima Giljermu Orsiju i Karlosu Aletu, a u saradnji sa „Krokodilovom rezidencijom za pisce“ i Čitalačkim klubom biblioteke, Dečje odeljenje posetila je  Ana Holmstorm Degerman, švedska književnica za decu i Klemens Majer, pisac iz Nemačke.

    Najposećenije književne promocije u prošloj godini bile su predstavljanje romana „Kuća sećanja i zaborava“ Filipa Davida, „Velike misli malog Tišme“ Slobodana Tišme, promocija knjigo-albuma „Napet šou“ Marka Šelića Marčela, književni susret sa Uglješom Šajtincem, a posebno interesovanje čitalačke publike izazvao je roman „Korčulanski đir“ Olivere Skoko u izdanju Gradske narodne biblitoteke „Žarko Zrenjanin“ koji se u decembru mesecu našao i u najužem izboru za „Vitalovu nagradu“.

    Kao i svake godine tako su i prošle u Klubu knjige održana četiri mini sajma.

    U 2015. godini dodeljena je Nagrada za moderni umetnički senzibilitet Fonda „Todor Manojlović“ Festivalu Dezire iz Subotice i nagrada „Tradicija avangarde“ Fonda „Vujica Rešin Tucić i Vojislav Despotov“ muzičkom umetniku Lajku Feliksu.

    Humanitarni fond „Ljilja i Milka Mijatov“ izabrao je stipendiste za školsku 2015/2016. godinu, a dodeljene su i nagrade Književnog konkursa „Ulaznica“.

    A što se tiče planova za ovu 2016. godinu, njih je mnogo kažu u Biblioteci, a već za prvi mesec najavljuju raznovrstan program.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura