• Perici Milutinu uručena književna nagrada „Despotica Angelina Branković“

    Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” uručena je u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu ovogodišnjem laureatu Perici Milutinu.   Njemu je nagrada dodeljena na književnoj manifestaciji „Slovo ljubve”, za knjigu pesama „Siluan”.   Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije. U pitanju je […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Perici Milutinu uručena književna nagrada „Despotica Angelina Branković“

    Književna nagrada „Despotica Angelina Branković” uručena je u Banatskom kulturnom centru u Novom Miloševu ovogodišnjem laureatu Perici Milutinu.

     

    Njemu je nagrada dodeljena na književnoj manifestaciji „Slovo ljubve”, za knjigu pesama „Siluan”.

     

    Manifestacija pod imenom „Slovo ljubve” i književna nagrada „Despotica Angelina Branković” podećaju nas na manje poznat deo srpske istorije. U pitanju je period kada je deo Banata, kao i naselje Arača u blizini Novog Miloševa, bilo u posedu srpskih despota Stefana Lazarevića i Đurđa Brankovića, kao nastavljača nemanjićke tradicije severno od Save i Dunava.

     

    Pročitajte još: KNJIGA ZA VIKEND: Maja Drobnjak preporučuje našim čitaocima

     

    – U programu manifestacije učestvovali su i Milan Micić, u ime Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, i Zoran Đerić, u ime predlagača za nagradu. U muzičkom delu programa nastupio je Miodrag Miša Blizanac, solista, u pratnji Hora prosvetnih radnika Novog Sada „Prosvetitelji. U okviru „Pesničkog venca” nastupili su pesnici Perica Milutin, Zoran Đerić, Milan Micić i Selimir Radulović – kaže Radovan Vlahović, direktor Banatskog kulturnog centra, ustanove koja je i organizator manifestacije.

     

    Nagrada „Despotica Angelina Branković” dodeljena je na osnovu predloga koji su podneli Dom kulture „Gračanica” i Pravoslavno udruženje „Sveti Sava” iz Petrovaradina, kao i istaknuti pojedinci.

     

    U predlogu za nagradu između ostalog stoji da je „Siluan Perice Milutina kompleksno pesničko tkanje, sastavljeno od nekoliko celina koje su snažno povezane“. Prva, po kojoj je knjiga i dobila ime, ima pet ciklusa, ili pevanja, uz uvodnu pesmu. Ona predstavlja jezgro iz koga crpe i preostalih pet celina, ili spevova.

     

    Perica Milutin rođen je 1959. godine u Glamoču. Studirao je Jugoslovensku i svetsku književnost na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Piše poeziju i prozu. Živi i stvara u Novom Sadu.

     

    Nagrada se sastoji od Povelje i poklon ikone Prepodobne mati Angeline, koja je rad Silvije Vlahović.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura