• Ova kutija za nakit je eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin

    Narodni muzej Zrenjanin, u okviru zanimljivog poduhvata predstavljanja nekog od vrednih predmeta iz bogate zbirke kao eksponata meseca, odabrao je jednu interesatnu kutiju za nakit.   „Eksponat meseca ovog puta je jedan od vrednih poklona našem muzeju, koji je deo Zbirke primenjene umetnosti. U pitanju je kutija za nakit, nastala oko 1910. godine u Nemačkoj. […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Ova kutija za nakit je eksponat meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin

    Narodni muzej Zrenjanin, u okviru zanimljivog poduhvata predstavljanja nekog od vrednih predmeta iz bogate zbirke kao eksponata meseca, odabrao je jednu interesatnu kutiju za nakit.

     

    „Eksponat meseca ovog puta je jedan od vrednih poklona našem muzeju, koji je deo Zbirke primenjene umetnosti. U pitanju je kutija za nakit, nastala oko 1910. godine u Nemačkoj. Proizvođač je „Erhard & Sin“ (Švapski Gmund, Nemačka), a stilski pripada secesijskoj obradi motiva iz starog Egipta. Kutiju je muzeju poklonio petrovgradski zlatar Mihajlo Goldberg 1940. godine, koji je godinu dana kasnije streljan u Beogradu“, navodi se na sajtu zrenaninskog Narodnog muzeja.

     

    Dalje se pojašnjava da je kutija sačinjena od mesinga i drveta (mahagoni) i ukrašena je intarzijom – scenama iz staroegipatske mitologije. S prednje strane nalazi se bravica sa ključem.

     

    Ovaj dragoceni predmet izložen je na stalnoj postavci od 2005. godine.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura