Kultura

Otvorena slikarska kolonija u Ečki

EČKA – U prelepom ambijentu parka i dvorca Kaštel u Ečki, u toku je jubilarna 60. umetnička kolonija pod nazivom „Slika 2015“, u kojoj su učesnici petoro mladih srpskih slikara.

Carska bara kao inspiracija
Carska bara kao inspiracija

– Slavimo jubilej a pozvali smo umetnike da u koloniji u Ečki rade klasičnom slikarskom tehnikom, ulje na platnu, ali u savremenom kontekstu. Bitno nam je da vidimo kako klasični medij odgovara na izazove novih tehnika. „Slika 2015“ vraća se tradiciji u sagledavanju mesta i uloge klasične slike u savremenoj vizuelnoj umetnosti. Učesnici ovogodišnje kolonije su Milica Crnobrnja Vukadinović, Milica Ružičić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Nikola Marković i Vuk Vučković – kaže kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Sunčica Lambić Fenjčev.

Ona napominje da kolonija traje do 24. juna, a da će izložba radova nastalih u Ečki biti otvorena 7. decembra i trajaće do januara naredne godine. Ovogodišnja kolonija se, inače, realizuje u saradnji sa Udruženjem umetnika „Frekvencija“ iz Beograda.

Mladi umetnici, koji borave u ečanskom umetničkom paviljonu u parku dvorca, i koji su imali priliku da brodom i pešice obiđu Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, ne kriju oduševljenje okruženjem.

– Prvi put sam na ovom mestu. Divna je priroda, dvorac i okruženje, pa se i pored stvaralačkih obaveza i zadataka, osećamo pomalo buržoaski – kaže Milica Ružičić.

Vuk Vučković
Vuk Vučković

A Vuk Vučković iz Pančeva koji punom parom radi na dve slike uporedo, zadovoljan je što se ponovo ogleda u klasičnoj sklikarskoj tehnici.

– Ponovo se vraćam ulju na platnu, i na to me „primorava“ i tema kolonije. Dugo sam se bavio tehnikom „er braš“ i koristio sam akrilne boje. Pokušavam sve i svašta, od aktivizma do performansa. Utisci o koloniji su izuzetni. Imamo divan ambijent i slobodu u radu – kaže Vučković.

Slično razmišlja i Aleksandar Jestrović Jamesdin, koji već šest godina živi u Berlinu i sada sa kolegama koje dugo nije video pravi planove šta će ovde ostaviti od svojih radova i spremiti za izložbu. O njegovim odabranim radovima na temu ratova devedesetih, ali i iz drugih perioda, priređen je forum – diskusija u zrenjaninskoj galeriji.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

bomist stovarište zrenjanin
sinovoz
FAM