• Otvorena slikarska kolonija u Ečki

    EČKA – U prelepom ambijentu parka i dvorca Kaštel u Ečki, u toku je jubilarna 60. umetnička kolonija pod nazivom „Slika 2015“, u kojoj su učesnici petoro mladih srpskih slikara. – Slavimo jubilej a pozvali smo umetnike da u koloniji u Ečki rade klasičnom slikarskom tehnikom, ulje na platnu, ali u savremenom kontekstu. Bitno nam […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    EČKA – U prelepom ambijentu parka i dvorca Kaštel u Ečki, u toku je jubilarna 60. umetnička kolonija pod nazivom „Slika 2015“, u kojoj su učesnici petoro mladih srpskih slikara.

    Carska bara kao inspiracija
    Carska bara kao inspiracija

    – Slavimo jubilej a pozvali smo umetnike da u koloniji u Ečki rade klasičnom slikarskom tehnikom, ulje na platnu, ali u savremenom kontekstu. Bitno nam je da vidimo kako klasični medij odgovara na izazove novih tehnika. „Slika 2015“ vraća se tradiciji u sagledavanju mesta i uloge klasične slike u savremenoj vizuelnoj umetnosti. Učesnici ovogodišnje kolonije su Milica Crnobrnja Vukadinović, Milica Ružičić, Aleksandar Jestrović Jamesdin, Nikola Marković i Vuk Vučković – kaže kustoskinja Savremene galerije Zrenjanin Sunčica Lambić Fenjčev.

    Ona napominje da kolonija traje do 24. juna, a da će izložba radova nastalih u Ečki biti otvorena 7. decembra i trajaće do januara naredne godine. Ovogodišnja kolonija se, inače, realizuje u saradnji sa Udruženjem umetnika „Frekvencija“ iz Beograda.

    Mladi umetnici, koji borave u ečanskom umetničkom paviljonu u parku dvorca, i koji su imali priliku da brodom i pešice obiđu Specijalni rezervat prirode „Carska bara“, ne kriju oduševljenje okruženjem.

    – Prvi put sam na ovom mestu. Divna je priroda, dvorac i okruženje, pa se i pored stvaralačkih obaveza i zadataka, osećamo pomalo buržoaski – kaže Milica Ružičić.

    Vuk Vučković
    Vuk Vučković

    A Vuk Vučković iz Pančeva koji punom parom radi na dve slike uporedo, zadovoljan je što se ponovo ogleda u klasičnoj sklikarskoj tehnici.

    – Ponovo se vraćam ulju na platnu, i na to me „primorava“ i tema kolonije. Dugo sam se bavio tehnikom „er braš“ i koristio sam akrilne boje. Pokušavam sve i svašta, od aktivizma do performansa. Utisci o koloniji su izuzetni. Imamo divan ambijent i slobodu u radu – kaže Vučković.

    Slično razmišlja i Aleksandar Jestrović Jamesdin, koji već šest godina živi u Berlinu i sada sa kolegama koje dugo nije video pravi planove šta će ovde ostaviti od svojih radova i spremiti za izložbu. O njegovim odabranim radovima na temu ratova devedesetih, ali i iz drugih perioda, priređen je forum – diskusija u zrenjaninskoj galeriji.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura