• Otvorena retrospektivna izložba Rudolfa Brkića

    „Apoteoza idola“ do 6. maja u Savremenoj galeriji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – U salonu Savremene galerije u Zrenjaninu večeras je otvorena retrospektivna izložba pod nazivom „Apoteoza idola“, slikara i pedagoga Rudolfa Brkića, povodom pedesetogodišnjice njegovog umetničkog rada.

    Mnoštvo posetilaca na otvaranju
    Mnoštvo posetilaca na otvaranju

    -Izloženi su Brkićevi radovi od njegovih najranijih nadrealističkih kompozicija, sa kojima je ušao u svet slikarstva, pa preko mrtvih priroda, enterijera, pejzaža i konačno poliptiha koji su kruna njegovog stvaralaštva. Uz metod slikanja, njega izdvaja i velika ljubav prema istoriji umetnosti, odnosno afinitet prema velikim umetničkim stilovima i umetnicima, naročito Rubensu. U njegovom slikarstvu vidimo i vojvođanske motive, kao i one iz Venecije, a sve uz specifičnu crveno-smeđu nijansu koja je osobenost njegovih slika – rekla je na otvaranju izložbe kustos Sunčica Lambić Fenjčev. Brkić je zahvalio Savremenoj galeriji na priređenoj izložbi.

    -Za razliku od mnogih slikara koji ovde završe akademiju a onda se otisnu u svet, u Pariz i druge centre, ja sam se držao pravila da ako slikar ima nešto da kaže, može to da učini i u manjem mestu, da ne kažem provinciji. Nema provincije, ona može da postoji samo u slikaru, a umetnost ne zna za obale i granice. U takvom razmišljanju uzori su mi bili Stevan Aleksić i Uroš Predić, koji su u Evropi studirali a vratili se u naše krajeve da žive i stvaraju – istakao je Rudolf Brkić.

    Izložbu je otvorio direktor zrenjaninske gimnazije Milan Radaković, a Brkićeve slike biće pred zrenjaninskom publikom do 6. maja.

    Rudolf Brkić rođen je u Pitomači 1940. godine, završio je Akademiju likovne umjetnosti u Zagrebu, a postdiplomske studije u Majstorskoj radionici čuvenog Krste Hegedušića. U Zrenjanin, odnosno Umetničku koloniju Ečka, došao je 1966. godine i ostao u njemu. Od 1970. do 2005. godine bio je profesor Zrenjaninske gimnazije, a svoju ljubav prema likovnoj umetnosti preneo je brojnim generacijama đaka zu gradu na Begeju.“Apoteoza idola“ je njegova šesta samostalna izložba, uz mnoštvo kolektivnih na kojima je učestvovao u zemlji i inostranstvu. Član je ULUV-a.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura