Kultura

Otvorena izložba slika mladog umetnika Marka Tubića

Marko Tubić i Dušan Radišić

Izložba slika mladog zrenjaninskog umetnika Marka Tubića otvorena je sinoć u salonu Savremene galerije Zrenjanin, u prisustvu velikog broja posetilaca.

 

Izložbu su, uz prigodne besede, otvorili kustoskinja izložbe Sunčica Lambić Fenjčev i direktor galerije Dušan Radišić, a Tubić se Savremenoj galeriji zahvalio što mu je omogućila da svoje radove izloži u rodnom gradu.

 

Izložba slika umetnika Marka Tubića

 

Opus Marka Tubića, po rečima istoričara umetnosti Vladimira Bjeličića, koji je autor teksta u katalogu izložbe „predstavlјa primer dosledne i posve promišlјene slikarske delatnosti“.

 

„Fantazmagorične figuralne kompozicije bazirane na reprezentaciji drugačije telesnosti umetnik primarno izvodi naizgled referirajući na potonja (istorijska) iskustva na relacijima vizantijskog, manirističkog, metafizičkog i nadrealističkog slikarstva. Atmosferičnost, te dramatičnost kompozicije Tubić naglašava pulsirajućim chiaroscuro što dodatno doprinosi efektu potpunog patosa“, piše Bjeličić.

 

Marko Tubić rođen je 1981. godine u Zrenjaninu, a doktorirao je prošle godine na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Izlagao je samostalno u Beogradu, Novom Sadu i Zrenjaninu i učestvovao na grupnim izložbama u Srbiji i inostranstvu. Nagrađen je gran prijem na 12. međunarodnom bijenalu minijature, a osvajao je nagrade i u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Vrbasu, Zrenjaninu…

 

Izložba će biti otvorena do 4. maja.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM