Kultura

Otvorena izložba posvećena stogodišnjici oslobođenja Zrenjanina

Sto godina slobode

Izložba „Sto godina slobode“, posvećena stogodišnjici oslobođenja Zrenjanina u Prvom svetskom ratu, otvorena je danas u Velikom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin.

 

Izložbu, čiji su autori viši arhivar Vanda Vojvodić Micov, viši kustos Vladislava Ignjatov i istoričar Slobodan Milin, svečano  je otvorila načelnica Srednjobanatskog upravnog okruga Snežana Vučurević.

 

– Ovo je za grad Zrenjanin i ovaj deo Banata veliki dan, kada se slavi stogodišnjica slobode, a upravo ovom izložbom svedočimo da uspomena na heroje Velikog rata živi – istakla je u prigodnoj besedi načelnica Snežana Vučurević.

 

Otvaranju je prisustvovao veliki broj Zrenjaninaca, ali i gostiju. Svečano otvaranje izložbe upotpunio je nastup operskog pevača Nikole Baste.

 

Na izložbi su izložene brojne fotografije, dokumenti, svedočanstva i spisi iz prošlosti grada od pre jednog veka.

 

– Na 46 izloženih panoa i plakata dokumentovali smo sudbinu Velikog Bečkereka u Prvom svetskom ratu. Obrađene su sve ključne teme iz tog perioda četvorogodišnjeg rata. Poslednji deo posvećen je znamenitim ličnostima koje su učestvovale u oslobođenju grada i one koje su obeležile dane oslobođenja – kaže jedan od autora izložbe, istoričar Slobodan Milin.

 

Sto godina slobode

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.