• Otvoren Festival stripa „Stripolis“ u Kulturnom centru Zrenjanina

    Festival stripa “Stripolis”, manifestacija posvećena popularizaciji devete umetnosti i njenim poklonicima, održava se u Kulturnom centru Zrenjanina, od 20. do 22. septembra. Ovo je deveti strip festival po redu, na kojem vas očekuju promocije strip izdanja, radionice strip crtanja i ilustracija, tematske tribine, gostovanja relevantnih domaćih autora i stvaralaca iz ove oblasti, filmske projekcije, izložbe, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Otvoren Festival stripa „Stripolis“ u Kulturnom centru Zrenjanina

    Festival stripa “Stripolis”, manifestacija posvećena popularizaciji devete umetnosti i njenim poklonicima, održava se u Kulturnom centru Zrenjanina, od 20. do 22. septembra.

    Ovo je deveti strip festival po redu, na kojem vas očekuju promocije strip izdanja, radionice strip crtanja i ilustracija, tematske tribine, gostovanja relevantnih domaćih autora i stvaralaca iz ove oblasti, filmske projekcije, izložbe, ali i prodaja stripova izdavača, uz specijalne popuste.

     

    Festival, čiji organizatori su Kulturni centar Zrenjanina i urednik časopisa i autor projekta “Stripolis” mr Branko Đukić, sinoć je svečano otvoren.
    -Drago mi je što ste došli u ovolikom broju i što mogu da vidim sve generacije među vama, od veterana u svetu stripa, do najmlađih, koji su budućnost ovakvih događaja. To nam je putokaz i za sledeće festivale – rekao je mr Branko Đukić, u obraćanju prisutnima na otvaranju sajma.

     

    U ime Kulturnog centra Zrenjanin na skupu je govorio direktor Goran Marinković, koji je podsetio da ova kulturna ustanova već deset godina izdaje časopis „Stripolis“ a devetu godinu za redom organizuje istoimeni festival.
    – Drago mi je da se na ovom lepom događaju okupljamo u velikom broju i to je dokaz dobrog rada i organizacije. Zahvaljujem se svim autorima koji su pomogli da ovaj časopis i festival ovako dobro izgledaju. Hvala i svim strip crtačima koji su došli a posebno mr Branku Đukiću, na njegovom velikom angažovanju. Nadam se da ćemo festival iz godine u godinu unapređivati – poručio je Marinković, prilikom svečanog otvaranja manifestacije.

     

    Stripolis

     

    Sinoć je održan i Cosplay festival a predstavljene su i izdavačke kuće.
    U okviru ovogodišnjeg devetog festivala stripa, obeležava se i značajan jubilej, deset godina od pokretanja časopisa “Stripolis” u okviru izdavačke delatnosti Kulturnog centra Zrenjanina. Ovaj časopis svojom prepoznatljivošću postao je zrenjaninski kulturni brend i prevazilazi lokalne kulturne okvire.
    Pokrovitelji festivala i časopisa su Grad Zrenjanin i Ministarstvo kulture i javnog informisanja Republike Srbije. Prijatelj Kulturnog centra Zrenjanina je Trgovinski lanac PerSu.
    Ulaz na festival stripa je besplatan.

     

    Stripolis

     

    Stripolis

     

    Evo i satnice današnjih (petak 21. septembar) dešavanja na “Stripolisu”:

    U 12 časova
    Projekcija filma “S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Gog”
    Film „S ljubavlju, Vinsent: Misterija Van Goga“/Loving Vincent, o životu i smrti legendarnog slikara Vinsenta Van Goga, dobitnik je mnogih svetskih priznanja za najbolji animirani film. Ali, on je mnogo, mnogo više od toga… Reč je o delu čiji su autori poljska slikarka i animatorka Dorota Kobijela i britanski dobitnik Oskara za kratki animirani film, Hju Velčman.

    U 12.30 časova
    Razgovor sa gošćom Biserkom Petrović o njenom radu na filmu “Vinsent s ljubavlju”

     U 16 časova
    Otvorena radionica koju vode gosti Aleksandar Zolotić i Kosta Rakićević. Demonstracija o tome kako je nastao animirani film “Eho!” i razgovor  sa gostima uz projekciju njihovog animiranog filma. Velika sаlа Kulturnog centrа Zrenjanin

    U 19.00 časova
    Projekcija filma „Poslednja avantura Kaktus Bate“
    Režija: Đorđe Marković, Srbija, Hrvatska, 2018, 65’
    Aleksandar Zograf, poznati strip autor otkriva neobičan strip iz perioda Drugog svetskog rata. Njegov junak je Kaktus Bata – mali kaktus zarobljen u saksiji. Zaintrigiran, Zograf istražuje život autora Kaktus Bate – malo poznatog umetnika Veljka Kockara. Uskoro otkriva da je Kockar uhapšen neposredno po oslobađanju Beograda 1944. godine. Optužen je da je bio agent Gestapoa i streljan.

    U 20 časova
    Razgovor o filmu sa sa Aleksandrom Zografom.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura