• Otvaranje izložbe „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“

    U utorak, 30. oktobra, s početkom u 13 časova, u Palati Panji, ulica Svetozara Markovića 1, biće upriličeno otvaranje izložbe „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“, autora Bojana Kojičića, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.   Realizacija izložbe je omogućena sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Grada Zrenjanina.   Ove […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Otvaranje izložbe „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“

    U utorak, 30. oktobra, s početkom u 13 časova, u Palati Panji, ulica Svetozara Markovića 1, biće upriličeno otvaranje izložbe „Janoš Panji – graditelj Velikog Bečkereka“, autora Bojana Kojičića, u organizaciji Zavoda za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

     

    Realizacija izložbe je omogućena sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, uz podršku Grada Zrenjanina.

     

    Ove godine navršava se 140 godina od rođenja i 80 godina od smrti Janoša Panjija, zidarskog majstora, preduzimača i vlasnika ciglane iz Velikog Bečkereka.

     

    Na desetine objekata u Zrenjaninu podignuto je od kvalitetnih cigala iz Panjijeve ciglane, a mnogi građevinski planovi stambenih kuća potpisani su njegovim imenom. Panjijeva ostvarenja deo su vrednog nasleđa Zrenjanina, a pojedina dela prevazilaze lokalne okvire i predstavlјaju značajne primere secesijske arhitektonske zaostavštine Vojvodine.

     

    Zbog značaja ovog autora za lokalnu sredinu, ali i zbog gubitka većeg dela njegovog stvaralaštva – što srušenih, što degradiranih građevina, rodila se ideja da se organizuje izložba sa propratnim katalogom u kome će biti prikazane fotografije najznačajnijih zdanja, planovi pronađeni u Istorijskom arhivu Zrenjanina, kao i porodične fotografije koje nikada nisu prikazane javnosti.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura