Kultura Vesti Zrenjanin

Osveštanju ove zastave prisustvovali su i izaslanici ministra vojske

zastava udruženja zanatlija
Foto: Narodni muzej Zrenjanin

Zastava Udruženja zanatlija eksponat je meseca u Narodnom muzeju Zrenjanin. Ova ustanova kulture svakog meseca predstavlja jedan od predmeta koji se nalazi u njenoj bogatoj riznici, a ovog puta pažnju je posvetila simbolima cehovskih udruženja.

 

„Velikobečkerečke zanatlije su počele da osnivaju svoja udruženja – cehove početkom 19. veka. Cehovi su štitili interese kako samog udruženja, tako i interese pripadnika ceha. Cehovi su imali svoje simbole – obeležja, koji su predstavljali prava remek dela zanatske veštine“, kažu u Narodnom muzeju Zrenjanin.

 

Jedan od simbola zanatskog ceha je cehovski kovčeg, takozvana lada. U njemu su se čuvali originalne privilegije, statuti, pečati, majstorske, kalfenske i šegrtske knjige, protokoli… Pred otvorenom cehovskom ladom šegrti su proglašavani za kalfe, a kalfe opet u majstore.

 

Pročitajte još: Zrenjaninci učestvovali u veličanstvenom izvođenju himne „Bože pravde“

 

„Drugi simbol je cehovski barjak, koji je svečano osveštan u crkvi. Kolika je važnost pridavana ovom činu, najbolje govori činjenica da su se, prilikom osveštanja zastave 31. maja 1936. godine, među gostima našli i izaslanici ministra vojske i mornarice, zatim izaslanici bana Dunavske banovine, kao i izaslanici svih zanatlijskih udruženja u zemlji“, navodi Narodni muzej Zrenjanin.

 

Kuma zastave bila je Katica Križanov, supruga mesarskog majstora Joce Križanova, velikog dobrotvora Udruženja.

 

Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM