• Omladinskom mešovitom horu prvo mesto i specijalna nagrada na festivalu u Ohridu

    Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina ostvario je veliki uspeh na Ohridskom horskom festivalu 2018, osvojivši prvo mesto i specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije.   Festival je održan od 24. do 27. avgusta u živopisnom Ohridu i na njemu je, po pozivu i selekciji umetničkog saveta festivala, učestvovalo 30 horova iz […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Omladinskom mešovitom horu prvo mesto i specijalna nagrada na festivalu u Ohridu

    Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina ostvario je veliki uspeh na Ohridskom horskom festivalu 2018, osvojivši prvo mesto i specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije.

     

    Festival je održan od 24. do 27. avgusta u živopisnom Ohridu i na njemu je, po pozivu i selekciji umetničkog saveta festivala, učestvovalo 30 horova iz Poljske, Češke, Bugarske, Turske, Mađarske, Rumunije, Srbije, Hrvatske, Litvanije, Bosne, Norveške i Makedonije. Horove je ocenjivao petočlani internacionalni žiri, na čelu sa predsednikom, makedonskim kompozitorom i dirigentom Zaprom Zaprovim, koji su još činili Januš Stanecki (Poljska), Gabor Kovač (Mađarska), Elena Latsapneva (Litvanija) i Ilija Rajković (Srbija).

     

    Grand pri festivala osvojio je odličan dečiji hor „Bodra Pesen“ iz Šumena, Bugarska.

     

    hor Muzičke škole

     

    – Naš hor je ove godine već osvojio prve nagrade na Republičkom takmičenju muzičkih i baletskih škola Srbije, 5. Internacionalnom takmičenju „Aleksandar Nisis Morfidis“ u Novom Sadu i na 16. Republičkom takmičenju horova gimnazija, srednjih stručnih škola i srednjih muzičkih škola Srbije. S obzirom na to da smo naš repertoar vežbali i dopunjavali skoro godinu dana i da smo s njim postigli zaista odlične rezultate, želja nam je bila da ovu sezonu završimo učešćem na izuzetno kvalitetnom festivalu u Ohridu – kaže dirigentkinja Omladinskog mešovitog hora Zorica Kozlovački.

     

    Ohridski festival je interesantan i zbog njegovog jedinstvenog načina bodovanja gde se, iako horovi pevaju podeljeni po svojim kategorijama, bodovni rang pravi u odnosu na celokupnu listu učesnika, pa je to Zrenjanincima kao omladinskom horu bio još jedan izazov više.

     

    – Hor je 2014. učestvovao na ovom festivalu i osvojio je drugu nagradu. Stoga smo bili izuzetno motivisani da ovog puta pokušamo da budemo još bolji. Predstavili smo se programom sastavljenim od pet kompozicija, kako su zahtevale propozicije. Kao solista u Drugoj rukoveti Stevana Mokranjca nastupio je bariton Vladimir Jakšić, koji svojom divnom bojom glasa i specifičnim senzibilitetom u izvođenju osvaja sve simpatije publike. Klavirski saradnik hora u kompoziciji „The Ground“ bio je Milan Slijepčević, koji je svojom virtuoznom i izuzetno muzikalnom izvedbom doprineo odličnom ukupnom utisku – naglašava Kozlovački, koja je posebno ponosna na specijalnu nagradu za izvođenje savremene kompozicije “Nyon, Nyon”, koju su Zrenjaninci izveli uz koreografiju koju su sami smislili.

     

    hor Muzičke škole

     

    U horu je pevalo 38 pevača. Soprani su bili Lara Malenić, Bojana Đurić, Mila Bibin, Marta Mezei, Gabriela Svetlik, Aleksandra Gojkov, Dunja Milić, Ines Koso, Jelena Popov, Teodora Lucić, Isidora Daki i Mina Damjanov, altovi Ivana Sakač, Milica Mićević, Marina Mijatov, Ema Macko, Irina Torde, Jelena Jerković, Ester Bah, Ana Bošnjak, Marija Aleksić, Milica Spaić i Isidora Trninić, tenori Robert Palatinuš, Tamaš Kiš, Stevan Srdić, Boris Barna, Aleksandar Mišović i Slavko Rajić, i basovi i baritoni Dragan Ćuk, Barna Maćaš, Mihailo Novakov, Aleksandar Narizan, Rastko Marinković, Igor Bjelis, Milan Slijepčević, Vladimir Jakšić i Laslo Kočiš.

     

    hor Muzičke škole

     

    – Izuzetno sam ponosna na rad, trud i posvećenost koju su moji pevači uložili ove godine. Imali smo mnogobrojne probe u toku školske godine i preko raspusta. Oni su, pre svega, divni mladi ljudi, ogromne pozitivne energije, posvećeni muzici, zaljubljenici u horsko pevanje i bilo mi je ogromno zadovoljstvo i čast da radim sa njima. Sve ovo, međutim, ne bi se desilo da nismo naišli na veliku podršku Grada Zrenjanina, Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu  – Fonda za mlade talente, roditelja pevača i naše škole, te im svima dugujemo ogromu zahvalnost – zaključuje Kozlovački.

     

    Sa horom su, u pratnji, putovali i Aniko Gardinovački – klavirski saradnik, Đorđe Miladinović – tehnička podrška i Dejan Amzirkov – muzički pedagog.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura