• OMLADINSKI MEŠOVITI HOR SE IZ ITALIJE VRATIO SA TRI SREBRA

    ZRENJANIN – Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina nastupio je na 56. Internacionalnom horskom takmičenju „Seghizzi“, koje je održano od 20. do 23. jula u italijanskom gradu Gorizia. Zrenjaninski hor takmičio se u tri kategorije i osvojio je tri srebrne medalje.     – Veliki je uspeh što smo među svim prijavljenim horovima […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OMLADINSKI MEŠOVITI HOR SE IZ ITALIJE VRATIO SA TRI SREBRA

    ZRENJANIN – Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina nastupio je na 56. Internacionalnom horskom takmičenju „Seghizzi“, koje je održano od 20. do 23. jula u italijanskom gradu Gorizia. Zrenjaninski hor takmičio se u tri kategorije i osvojio je tri srebrne medalje.

     

    omladinski-mesoviti-hor

     

    – Veliki je uspeh što smo među svim prijavljenim horovima izabrani u 11 koji se takmiče. U izuzetno jakoj konkurenciji horova iz Moldavije, Filipina, Italije, Norveške, Rusije, Slovenije, Ukrajine i Mađarske, takmičili smo se u tri kategorije – Moderne horske kompozicije pisane posle 1911, Nacionalna kategorija – srpski kompozitori i Pop i džez muzika – objašnjava dirigentkinja hora Zorica Kozlovački.

     

    Ovo je, po njenim rečima, jedno od prestižnih Grand prix horskih takmičenja u Evropi, i po kvalitetu horova svakako je jedno od najjačih na kojima je Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ imao priliku da učestvuje.

     

    omladinski-mesoviti-hor

     

    – Pripremala sam i dirigovala prve dve kategorije, a moja koleginica Aniko Gardinovački, koja je i stalni klavirski saradnik hora, pripremila je i dirigovala pop grupom u trećoj kategoriji. Za nas je bila otežavajuća okolnost što nije postojala omladinska kategorija, već smo se takmičili rame uz rame sa odraslim horovima vrhunskog kvaliteta. Ponosne smo i prezadovoljne nastupom našeg hora u sve tri kategorije, posebno što su propozicije takmičenja bile vrlo zahtevne – naglašava Kozlovački i dodaje da je zrenjaninski hor u Italiju krenuo sa 18 pripremljenih kompozicija koje je vredno spremao tokom cele godine i preko raspusta.

     

    omladinski-mesoviti-hor

     

    Kako navodi Kozlovački, članovi hora su bili maksimalno posvećeni, motivisani i zaista su dali svoj maksimum. Pevali su nadahnuto i sa puno emocija i energije, te se izborili za ovaj vredan plasman i na najbolji način predstavili našu zemlju, grad Zrenjanin i školu.

     

    – Ne postoje reči kojima bih mogla da izrazim tu ogromnu pozitivnu energiju, želju i ljubav koja se na pripremama i nastupima razmenjuje između nas. Puno je rada, ali i ogromnog zadovoljstva i podsticaja sa ovim divnim mladim ljudima, naročito kada stvorimo neku prelepu muziku i proživimo je zajedno. To su neraskidive veze i uspomene. Veliki uticaj na ansambl imalo je to što smo slušali ostale horove, čuli smo u kom pravcu se razvija horsko pevanje i shvatili smo koliko je visoko postavljen kriterijum, te smo bili motivisani i odučni da ga dostignemo i budemo još bolji – kaže Kozlovački.

     

    omladinski-mesoviti-hor

     

    Pop hor Muzičke škole, inače, nastao je na inicijativu maturanata sa željom da se oprobaju u nečem različitom, a istovremeno i kao potreba, radi odlaska na međunarodno takmičenje horova u Goriziji.

     

    – S oduševljenjem sam prihvatila rad sa grupom dvadesetak učenika. Radili smo kada su nam druge obaveze to dozvoljavale, i za osam meseci smo uspeli da stvorimo jedan drugačiji horski zvuk, uradili šest sjajnih aranžmana, pisanih u pop i džez stilu. To je bio veliki zalogaj, kako za njih, tako i za mene, jer se radi sasvim drugačije na zvuku jednog malog sastava, gde svaki pevač mora da vlada svojim glasom, posebnom tehnikom i ujednačenim zvukom, potrebnim za ovakav muzički pravac. Najbolji dokaz da smo u tome zajednički uspeli je upravo ova prva, naša srebrna medalja, osvojena u ozbiljnoj konkurenciji prekaljenih, iskusnih horova, a na našem drugom nastupu pred publikom ikad. Ljubav prema horskom pevanju, uzajamno uvažavanje, predanost i velika želja doveli su nas dovde. Maturanti odlaze, ali su ostavili neizbrisiv trag, doneli školi i gradu nagradu, „zarazivši“ usput i mlađe učenike svojom energijom. Veoma sam srećna zbog njihovog uspeha i zahvalna, što su me učinili ponosnom – izjavila je Aniko Gardinovački.

     

    Hor je u okviru takmičenja, 24. jula, održao i celovečernji koncert u gradu Villesse, gde je  toplo primljen i ispraćen čestitkama i oduševljenjem publike. Hor su na putovanju pratili Đorđe Miladinović i Dejan Amzirkov kao tehnička podrška.

     

    – Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli da se ovo naše putovanje ostvari. Pre svega roditeljima naših pevača, našoj školi, Pokrajinskom fondu za mlade talente, Gradu Zrenjaninu, kao i Kulturnom centru Zrenjanina, Crvenom krstu i Reformatorskoj crkvi, koji su nam omogućili prostor za vežbanje – dodaje Kozlovački.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 1

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura