• ODUŠEVILI SVE U BRATISLAVI: Omladinski mešoviti hor učio Kineze i Špance da pevaju naše pesme

    Zlatni Zrenjaninci pobrali velike simpatije

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ iz Zrenjanina vratio se sa trećeg Internacionalnog omladinskog muzičkog festivala, koji je održan u Bratislavi, sa osvojenom zlatnom diplomom. Po povratku u Zrenjanin, dirigentkinja hora Zorica Kozlovački prenela je za portal zrenjaninski.com utiske koje su članovi našeg zlatnog hora doneli sa sobom iz Slovačke.

    Omladinski mešoviti hor Muzičke škole "Josif Marinković"
    Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“

    – Još uvek smo umorni, ali prepuni divnih utisaka iz Bratislave. Skoro godinu dana smo pripremali ovaj program i iza nas su veliki trud i zalaganje. Raduje nas što je sve završeno na najlepši mogući način, našim dobrim nastupom i osvojenim zlatom – priča Kozlovački za naš portal.

    Festival je, po njenoj oceni, bio odlično organizovan, a Omladinski mešoviti hor je imao dosta nastupa. Prvog dana, prilikom otvaranja festivala, održan je koncert duhovne muzike u monumentalnoj katedrali Svetog Martina.

    – Naš hor je predstavio publici pravoslavnu duhovnu muziku. Bio je posebno emotivan osećaj pevati Bortnjanskog, Kedrova i Mokranjca u tom savršeno akustičnom prostoru prelepe arhitekture. Drugog dana smo pevali takmičarski program u prelepoj Dvorani ogledala, pred internacionalnim žirijem kojeg su činili eminentni muzički stručnjaci iz Amerike, Malte, Litvanije i Slovačke. Bili smo pozitivno uzbuđeni i prezadovoljni našim pevanjem – ističe Kozlovački.

    Zorica Kozlovački
    Zorica Kozlovački

    Velike simpatije zrenjaninski hor je pobrao i na horskoj radionici, čiji je bio domaćin. Tema radionice bila je srpska narodna pesma i Zrenjaninci su naučili članove kineskog, ukrajinskog i španskog hora dve naše pesme „Gusta mi magla“ i „Čije je ono devojče“, u jednostavnom dvoglasnom aranžmanu, uz instrumentalnu pratnju malog benda, takođe članova hora.

    – Ostalim horovima i organizatorima to se toliko dopalo da smo na kraju popodnevnog koncerta združeno izveli te kompozicije. Samo proglašenje, trećeg dana, proteklo je u uzbuđenju i euforičnom raspoloženju kako to obično i biva. Nastupili smo i na nekoliko manjih koncerata, a moji pevači su koristili i svaku priliku da sa uživanjem pevaju na trgovima starog grada. Posle naših nastupa dobijali smo pohvale publike, a usledili su i pozivi za nova takmičenja u Belgiji, Irskoj i Litvaniji. Presrećna sam i ponosna što su oni bili toliko motivisani i uporni da nastupimo na ovom takmičenju i što su dali svoj maksimum – ističe Kozlovački.

    Ona navodi da Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković“ i dalje očekuje veliki rad ukoliko misli da ostane u krugu najboljih.

    – Ovom uspehu umnogome je doprinela moja koleginica i drugarica, stalni klavirski saradnik hora Aniko Gardinovački i kolege Đorđe Miladinović i Dejan Amzirkov. Veliku zahvalnost dugujemo Gradu Zrenjaninu koji nam je omogućio da odemo na ovo takmičenje i donesemo u naš grad još jednu zlatnu horsku pobedu – kaže dirigentkinja hora Zorica Kozlovački.

    Foto: Aniko Gardinovački i Đorđe Miladinović

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura