• OBRATITE POSEBNU PAŽNJU NA DVE VREDNE SLIKE

    ZRENJANIN – Danas vam predstavljamo deo stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin posvećen likovnoj umetnosti 18. veka koja je u Banatu bila u čvrstoj vezi sa promenama koje su se dešavale na političkom, verskom i ekonomskom planu.     Veliki Bečkerek, nakon oslobođenja od turske vlasti 1716. godine, postaje značajno slikarsko sedište.   Prvu polovinu veka […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    OBRATITE POSEBNU PAŽNJU NA DVE VREDNE SLIKE

    ZRENJANIN – Danas vam predstavljamo deo stalne postavke Narodnog muzeja Zrenjanin posvećen likovnoj umetnosti 18. veka koja je u Banatu bila u čvrstoj vezi sa promenama koje su se dešavale na političkom, verskom i ekonomskom planu.

     

    slike
    Foto: Narodni muzej Zrenjanin

     

    Veliki Bečkerek, nakon oslobođenja od turske vlasti 1716. godine, postaje značajno slikarsko sedište.

     

    Prvu polovinu veka obeležio je rad samoukih majstora poznatih pod imenom „zografi“, koji su retko ostavljali pisani trag o svom autorstvu. Najčešće su delovali kao slikarske družine, a jednoj takvoj je pripadao i Šerban Popović, koji je u staroj crkvi u Ečki 1744. godine naslikao ikonostas.

     

    Zapažene su bile i ruske ikone, koje su na teritoriju Banata počele da stižu usled jačanja rusko – srpskih veza, nakon Požarevačkog mira 1718. godine. Posebno mesto u ovom periodu zauzima Dimitrije Popović. U umetnosti 18. veka, osim religioznog slikarstva, i portret ima određeni kulturno – istorijski značaj. Po uzoru na zapadnoevropski model, slikari se bave individualizacijom ličnosti, ali još više njenim statusom.

     

    U ovoj prostoriji izdvajaju se „Carske dveri i dve ploče sa po pet apostola“ autora Šerbana Popovića, kao i „Bogorodica Bezdinska“ autora Dimitrija Popovića iz 1776. godine.

     

    Dimitrije Popović je najveći deo života proveo u Velikom Bečkereku gde je imao i slikarsku radionicu. Predstavnik je ranobarokne ukrajinske tradicije, ali se u njegovom delu već oseća prodor srednjoevropskih elemenata. Ikona „Bogorodica Bezdinska“ rađena je za crkvu u Elemiru, i po načinu rada pripada prelaznom stilu srpskog slikarstva, od tradicionalnog ka baroknom.

     

    NAPOMENA: Ovaj tekst objavljujemo u saradnji sa Narodnim muzejom Zrenjanin.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura