• Objavljena publikacija „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“

    Nedavno je iz štampe izašla publikacija pod nazivom „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“, etnologa Branislava Milića, zaposlenog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.   To je treća publikacija koja se bavi narodnim graditeljstvom nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Prethodno su objavljene publikacije o narodnom graditeljstvu Rumuna i Nemaca. A ove godine sledi […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Objavljena publikacija „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“

    Nedavno je iz štampe izašla publikacija pod nazivom „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“, etnologa Branislava Milića, zaposlenog u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Zrenjanin.

     

    To je treća publikacija koja se bavi narodnim graditeljstvom nacionalnih zajednica koje žive u Vojvodini. Prethodno su objavljene publikacije o narodnom graditeljstvu Rumuna i Nemaca. A ove godine sledi najveći posao, a to je istraživanje i publikovanje narodnog graditeljstva Srba.

     

    – Ostao sam, kako se kaže, u svojoj temi i dosledan svom izrazu. Kroz ove tri objavljene publikacije prikazano je narodno graditeljstvo nacionalnih zajednica na prostoru srednjeg Banata. Mogu slobodno da kažem da to do sada nije obrađeno i prezentovano javnosti na ovakav način – kaže za portal zrenjaninski.com Branislav Milić.

     

    On dodaje da je u publikaciji zabeleženo i sadašnje stanje objekata, što je važno i za druge istraživače.

     

    Publikacija je samo završni deo istraživanja na terenu koje je rađeno od 2014. do prošle godine. Obilaskom terena, odnosno mesta sa mađarskim stanovništvom, od Novog Bečeja, preko Torde, Lukinog Sela, Novog Itebeja, Nove Crnje, Mihajlova, Hetina, Belog Blata, Mužlje, utvrđeno je stanje objekata. Oni su stručno obrađeni, fotografisani, analizirani…

     

    – I mađarske kuće pripadaju tipu vojvođansko-panonske kuće. A njihove karakteristike su drveni zabat, koloritna obrada fasade (bordura na fasadi kuće i žaluzine oko prozora su uglavnom zeleni) i takozvana kuća „na lastavicu“. To je je treća trougaona krovna ravan nad zidnim platnom ulične fasade – ističe Milić.

     

    narodno graditeljstvo mađara

     

    Publikaciju „Narodno graditeljstvo Mađara u srednjem Banatu“ pratiće i izložba. Ona će biti otvorena u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin u petak, 24. januara, u 19 časova.

     

    Izložbu će pratiti štampani katalog na srpskom i mađarskom jeziku i makete pet kuća i jedne okućnice sa graditeljskim odlikama, karakterističnim za Mađare u srednjem Banatu.

     

    Nadležni kustos je Aleksandra Đukić, kustos – etnolog – antropolog.

     

    Izložba će biti otvorena do 7. februara, a ulaz je slobodan.

     

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura