Kultura

NOVO MILOŠEVO OSNIVA PESNIČKU REPUBLIKU

Nagrada "Sima Cucić"

NOVO MILOŠEVO – Banatski kulturni centar organizuje manifestaciju “Pesnička republika” 26. i 27. novembra  u Novom Miloševu, nadovezujući se na Evropski fejsbuk pesnički festival, koji se održava na Salonu knjige u Novom Sadu.

knjige

Naziv ove kulturne manifestacije potekao je od predsednika žirija Evropskog fejsbuk pesničkog festivala Simona Grabovca, koji je “Pesničkom republikom” prozvao stvaraoce uključene u festival. To su uglavnom pesnici iz zemalja bivše Jugoslavije, koji žive ne samo u matičnim državama, nego i brojnim državama sveta.

– Svake godine na Fejsbuk festivalu, u stvarnom i virtualnom svetu, učestvuje oko 500 pesnika iz dvadesetak država. Sada ih Banatski kulturni centar na novi način povezuje u “Pesničku republiku”, u kojoj poezija predstavlja prostor međusobne tolerancije i kreativne saradnje – kaže čelnik Banatskog kulturnog centra Radovan Vlahović.

Ovogodišnji program manifestacije predviđa nastup stotinak pesnika iz više država koji će pročitati po jednu svoju pesmu na maternjem jeziku, u dva dana manifestacije. “Pesnička republika” će izdavati pasoše svakom pesniku koji dođe i nastupi u Novom Miloševu.

Podeli članak
sinovoz
FAM