• NOVA KNJIGA ZORANA SLAVIĆA

    ZRENJANIN – Renomirani i plodni zrenjaninski književnik Zoran Slavić ovih dana objavio je novu knjugu pesama pod naslovom „PERON, ODLAZAKA NEMA“. Zbirku je izdao  novosadski izdavač „Prometej“, u saradnj sa Gradskom narodnom bibliotekom „Žarko Zrfenjanin“ iz Zrenjanina. Knjiga se pojavila u poznatoj ediciji „Draško i prijatelji“. Ovo je, inače, dvadeseta Slavićeva knjiga. On piše poeziju, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NOVA KNJIGA ZORANA SLAVIĆA

    ZRENJANIN – Renomirani i plodni zrenjaninski književnik Zoran Slavić ovih dana objavio je novu knjugu pesama pod naslovom „PERON, ODLAZAKA NEMA“. Zbirku je izdao  novosadski izdavač „Prometej“, u saradnj sa Gradskom narodnom bibliotekom „Žarko Zrfenjanin“ iz Zrenjanina. Knjiga se pojavila u poznatoj ediciji „Draško i prijatelji“.

    Zoran Slavić
    Zoran Slavić

    Ovo je, inače, dvadeseta Slavićeva knjiga. On piše poeziju, prozu, esejistiku u publicistiku. Po proceni kritike njegovo najuspelije ostvarenje je roman „Ujed vremena“, koji je 1999. bio u užoj konkurenciji za „Ninovu“ nagradu. Roman „Valter Benjamin u međugradskom autobusu“ je, takođe visoko rangiran u konkurenciji za nagradu Meša Selimović.

    -Da li je smisleno, posle sve ove poezije, razmišlјati na temu interakcije mišlјenja i govora? Da  li ukidanje  neupitnog autoriteta jezika književnog govora menja nešto u statusu književnosti? – pita autor knjige i odgovara – Sadašnja  književna praksa, koju sprovodi  i poezija, u kontekstu svega onog što, naravno, nije postojalo u vremenima  njenog  začetka, očigledno, ne može  više biti odraz,  izraz, refleks, negacija ili varijacija, oneobičavanje takozvane prave stvarnosti. Ali ni „klasične“ postmoderne prakse, koja je često vešta, eruditna i duhovita igra sa „staklenim perlama“.

    Na karju, Slavić zaključuje da poezija postoji paralelno izmenjenom civilizacijskom matricom, kao novi format, koji pesnikovanje vodi  ka stavu da mu je apsolutni cilј sopstveno savršenstvo.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura