Kultura YSLAJDER

NOĆ MUZEJA – BOGAT, RAZNOLIK I SADRŽAJAN PROGRAM

muzej

ZRENJANIN – I ove godine Narodni muzej Zrenjanin i ustanove kulture u gradu na Begeju pripremile su sugrađanima bogat i sadržajan program u okviru manifestacije „Noć muzeja“, u subotu 20. maja.

 

U 17.30 u Malom salonu muzeja je otvaranje izložbe dečjih ilustracija „Ida Ćirić“.

Ida Ćirić (1932–2007) bila je važna srpska ilustratorka za decu. Osim ilustracije, njeni interesi bili su oprema knjige, kolaž i objekti od papir-mašea. Ilustrovala je više od 50 knjiga, brojne naslovne strane knjiga i ilustracije za časopise. Dobila je 12 nacionalnih nagrada za ilustraciju. Priredila je šest samostalnih izložbi.

 

Zrenjaninskoj publici po prvi put biće predstavljeno više od sto ilustracija rađenih flomasterima, laviranim tuševima i kolaž tehnikama, a među izloženim radovima biće i ilustracije publikovane u čuvenom dečjem časopisu „Poletarac“. Nadležni kustos je Dušan Marinković, viši kustos-fotograf.

 

Autor Uroš Predić – Vizija u oblacima

 

U 21 čas u prostoru stalne postavke na prvom spratu – legat Uroša Predića, održaće se predavanje „Vizija u oblacima pod lupom“.

Ove godine se navršava 160 godina od rođenja slikara Uroša Predića i 130 godina od nastanka njegove čuvene slike “Vizija u oblacima”, koja se čuva u Narodnom muzeju Zrenjanin. Tim povodom u Noći muzeja posetioci će biti upoznati sa ovom simbolističkom predstavom koju je Predić detaljno opisao. Na osnovu tih objašnjenja, viši kustos Sanja Vrzić napravila je reprodukciju slike sa svim ucrtanim ličnostima i pojavama koje Predić pominje, a Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti, kroz priču će posetiocima približiti značaj ovog izuzetnog dela.

 

Od 17 časova do sat posle ponoći, u stalnoj postavci na drugom spratu biće otvorena prirodnjačka postavka „Ispod površine mora“

Posetiocima će u okviru ove kamerne postavke biti predstavljen jedan deo predmeta iz Ihtiološke zbirke NMZ. U okviru Noći muzeja, publika će imati priliku da vidi deo ove kolekcije koji predstavlja ribe karakteristične za morske dubine. Autor postavke je Nataša Knežević, viši kustos-biolog.

 

U istom vremenskom intervalu u holu će biti izložba „Umetnički plakati iz prošlosti Muzeja (1945–1964)“.

Na izložbi će biti predstavljeni plakati sa dvadesetak izložbi i predavanja u organizaciji Umetničkog odeljenja NMZ, koje su održane u staroj zgradi Muzeja kraj Velikog mosta u periodu od 1945. do 1964. godine. Autor je Dejan Vorgić, istoričar umetnosti.

 

radionice
Radionice za decu

 

Biće održane i radionice, i to od18 do 19 časova u Atrijumu – Muzejska igraonica „Idem ja napolje!“, koja je posvećena uzrastu od 6 do 10 godina i u njoj će deca imati priliku da igraju „školice“, „klikere“, „lastiš“… kao i da isprobaju i nauče tradicionalnu igru „dugmeta“. Autor igraonice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke igraonice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 

U istom prostoru od 19 do 21čas održaće se Arheološko-konzervatorska radionica  „Umetnost mozaika“.

Posetioci će imati prilike da se, kroz ovu radionicu, upoznaju sa tehnikom izrade mozaika. Radionica je prilagođena deci uzrasta od 5 do 12 godina, koja će kroz improvizovane metodološke pristupe, imati priliku da izraze svoju umetničku slobodu i svoje ideje prenesu na izradu sopstvenog mozaika. Autori radionice su Aleksandar Šalamon, volonter, kustos arheolog, Tatjana Petrović, operativni tehnolog za konzervaciju, Olivera Starčević, tehničar, Ana Kostadinović Nemet, volonter, diplomirani likovni umetnik, i Tamara Spasojević , volonter, diplomirani likovni umetnik.

 

Od 19 do 20h časova, u Malom salonu, održaće se Likovna radionica „Kakav lav? Strašan lav!”

Tema radionice je ilustrovanje pesme Duška Radovića “Strašan lav”. Aktivnost je namenjena deci i mladima, materijal za crtanje su flomasteri koje je Ida Ćirić kroz svoje ilustracije prvi put učinila ravnopravnim sredstvom likovnog izraza. Autor radionice je Nevena Dujin Grković, kustos-pedagog. Voditeljke radionice su Nevena Dujin Grković i Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti.

 

koncert

 

 

U planu su i koncerti a prvi je u 17 časova, u Atrijumu –  Zajednički koncert Hora gerontološkog kluba i Hora muzičkog zabavišta „Kolegijum“.

U 19 sati, u Salonu je koncert učenika Muzičke škole „Josif Marinković“ Zrenjanin, na kojem će se predstaviti učenici niže i srednje škole sa trzačkog, gudačkog i duvačkog odseka,  odseka harmonike i solo pevanja, kao i kamerni sastavi.

U 20 časova u Atrijumu je Koncert hora “SuperNova i BigBeng”.

Podeli članak
sinovoz
FAM