• Niz zanimljivih događaja posvećen legendarnom strip junaku Zagoru

    Povodom pola veka od izlaska prve epizode o omiljenom strip junaku Zagoru na našim kioscima, u organizaciji Narodnog muzeja Zrenjanin i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u petak, 29. juna, održaće se niz zanimljivih događaja pod nazivom „Zagor iz našeg sokaka“.   Druženje počinje u Biblioteci, u 16.30 časova, Live Art radionicom koju će voditi, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Niz zanimljivih događaja posvećen legendarnom strip junaku Zagoru

    Povodom pola veka od izlaska prve epizode o omiljenom strip junaku Zagoru na našim kioscima, u organizaciji Narodnog muzeja Zrenjanin i Gradske narodne biblioteke „Žarko Zrenjanin“, u petak, 29. juna, održaće se niz zanimljivih događaja pod nazivom „Zagor iz našeg sokaka“.

     

    Druženje počinje u Biblioteci, u 16.30 časova, Live Art radionicom koju će voditi, i tokom koje će uživo crtati, Miodrag Ivanović Mikica, strip crtač iz Sombora, autor licencnog YU Velikog Bleka, Nindže, kao i mnogih naslovnica epizoda Zlatne serije novosadskog Dnevnika i Lunovog Magnus stripa. U radionici učestvuju i učenici čiji su radovi bili nagrađivani na različitim strip konkursima, uključujući i Teodoru Pavlov, dobitnicu prve nagrade na ovogodišnjem strip konkursu Instituta Servantes iz Beograda.

     

    Tom prilikom, izlaganjem najboljih crteža, biće predstavljene i strip škole iz Novog Sada, Pančeva, Kikinde, Valjeva, Kragujevca i Leskovca.

     

    Nakon radionice, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 18 časova, sledi otvaranje izložbe koju čine zbirka crteža grupe od preko osamdeset strip autora iz svih republika i pokrajina Ex SFRJ. Neki od njih su Bane Kerac, Sibin Slavković, Pavel Koza, Leonid Pilipović, Istok Sitar, Sabahudin Muranović, Igor Jovčevski i drugi, a takođe su obuhvaćeni i zrenjaninski strip autori Stevan Subić, Vladan Nikolić i Branko Đukić. Zbirka crteža nastala je zahvaljujući ideji Miodraga Ivanovića Mikice i dobroj volji strip crtača sa ovih prostora u poslednje četiri godine. Kao što je čuvena „Zlatna serija“ izlazila na celoj teritoriji bivše SFRJ, tako su i u zbirci crteža zastupljeni autori iz svih bivših republika i pokrajina.

     

    Izložbu posebno zanimljivom i vrednom viđenja čine originalne strip table četrnaest italijanskih autora kao što su Galieno Feri, Franko Donateli, Frančesko Gamba, Marko Toričeli… Tom prilikom biće izložene i različite retke „relikvije“ iz sveta strip kolekcionarstva. Kustos izložbe je Dušan Marinković.

     

    Na otvaranju izložbe posetiocima će biti podeljen besplatan katalog koji ujedno predstavlja i jednokratni fanzin časopis rađen po uzoru na prvi italijanski fanzin časopis posvećen Zagorovom univerzumu. Pored crteža koji će biti izloženi u zrenjaninskom Narodnom muzeju, u fanzinu se nalaze i četiri autorska teksta o Zagoru i tri kratke priče o ovom omiljenom italijanskom strip junaku, poznatih strip scenarista, Svetozara Toze Obradovića, Gorana Skrobonje i Milka Peka, koji su ove priče napisali baš za naš fanzin.

     

    Druženje se nakon otvaranja izložbe nastavlja u Biblioteci, panel diskusijom koja počinje u 19 časova. Ovo će biti jedinstvena prilika da se ugosti čuveni Branislav Bane Kerc, legenda naše strip scene i autor koji trenutno crta epizode Zagora za Boneli izdavačku kuću, čija je redakcija, inače, veoma zatvorena. U diskusiji učestvuju i Dušan Mladenović, glavni urednik Veselog četvrtka, izdavačke kuće koja je nosilac prava za većinu Bonelijevih junaka za Srbiju, Aleksandar Đukanović, profesor istorije i autor enciklopedije o Zagoru, kao i strip analitičari, Zoran Stefanović i Nikola Dragomirović. Razgovoru će se priključiti, putem internet linka, i drugi strip autori iz regiona.

     

    Nakon panel diskusije, u Kulturnom centru, od 21 čas, nastavlja se druženje stripofila. Izložba „Zagor iz našeg sokaka“, inače, biće otvorena do 20. jula, u Malom salonu Muzeja.

     

    Događaj su podržali Regionalni centar za talente, Kancelarija za mlade i kompanija Gomex.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura