Kultura

NE PROPUSTITE: BESPLATNE PROJEKCIJE NAJBOLJIH FILMOVA

film
Scena iz filma "Požar na moru"

ZRENJANIN – Filmski festival “Slobodna zona” počinje u sredu, 19. aprila, u Kulturnom centru Zrenjanina, i trajaće do 11. maja.

 

Scena iz filma “Požar na moru”

 

Osam najboljih filmova sa 12. festivalskog programa, održanog od 10. do 15. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, po izboru publike i selektora festivala, biće prikazani u ostalim gradovima Srbije među kojima je i Zrenjanin.

 

Predvodnik ovogodišnjeg izbora koji će se emitovati u sredu, 19. aprila, od 20 časova, u maloj sali Kulturnog centra  je film “Neruda” Pabla Laraina u kom Gael Garsija Bernal igra ulogu policijskog inspektora koji progoni čuvenog čileanskog pesnika Pabla Nerudu.

 

U četvrtak, 20. aprila, emituje se filmsko ostvarenje – pobednik 66. filmskog festivala u Berlinu, italijanski dokumentarac “Požar na moru” Đanfranka Rozija, koji skida medijsko – senzacionalističku masku sa najveće tragedije u savremenoj istoriji i otkriva ljudsku stranu aktuelnog problema migranata.

 

Treći film koji će biti prikazan na turneji “Slobodne zone” je najnoviji film legendarnog Vernera Hercoga o “postanju” interneta – “Čujte i počujte”. Film se emituje u sredu, 26. aprila, od 20 časova u maloj sali Kulturnog centra.

 

U četvrtak, 27. aprila, emituje se film “Beskrajna poezija” koji je imao naročito dobar prijem kod beogradske publike. Film govori o mladosti autora filma Aleksandra Hodorovskog, oslobađanju od roditeljskih stega, istraživanju života i druženju sa najpoznatijim čileanskim boemima.

 

Višestruko nagrađivani dokumentarac “Pod suncem” Vitalija Manskog (na festivalu se tražila karta više), emitovaće se u Kulturnom centru u sredu, 3. maja. Ovaj film nam otkriva životnu svakodnevicu Severne Koreje, kao i ono što se krije iza nje.

 

U četvrtak, 4. maja, od 20 časova, u maloj sali Kulturnog centra prikazuje se film “Dok otvaram oči”. Reč je o igranom filmu o mladoj Fari koja živi u Tunisu i protiv volje svoje majke peva u društveno angažovanom bendu, voli život, žurke, otkriva ljubav i noćni život svoga grada.

 

U sredu, 10. maja, na repertoaru je uzbudljivi dokumentarac “Ljubavnici i despot” o dvoje najvećih korejskih dramskih umetnika koje kidnapuje njihov najveći fan – diktator.

 

Osmi film na turneji “Slobodne zone” biće emitovan u četvrtak, 11. maja, – film “Efekat vode” koji je romantična komedija o čoveku koji se pravi da ne ume da pliva da bi ga spasila žena koju voli.

 

Svi filmovi se emituju u maloj sali Kulturnog centra Zrenjanina od 20 časova. Ulaz na projekcije je besplatan.

Podeli članak
sinovoz
FAM