Kultura

NAŠI STRANCI: Došla iz Bugarske zbog posla, ovde se i udala

Blagovesta Vasileva
Blagovesta Vasileva

ZRENJANIN – Blagovesta Ljubomirovna Vasileva, scenograf, kostimograf i autor lutaka, angažovana je u zrenjaninskom Lutkarskom pozorištu skoro 10 godina.

Došla je iz Bugarske u Zrenjanin poslom, a sada je Zrenjanin ne samo grad gde radi, nego i gde živi. U međuvremenu, Blagovesta se udala („uveli smo se u brak“, priča i smeje se, tako se kaže na bugarskom) za šefa tehnike na dramskoj sceni Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Srđana Vekeckog. Rodio se i Maksim Srđan Vekecki i Zrenjanin je postao Blagovestin dom.

– Rođena sam u gradu Sliven, a studirala sam na Dramskoj akademiji i karijeru sam imala u Sofiji – priča Blagovesta za portal „Zrenjaninski“. – Na jednom festivalu u Varni srela sam rediteljku Biljanu Vujović, njoj se dopalo to što radim, povela me je u Niš, a onda i u Zrenjanin. I tako sam stigla u ovo pozorište koje je postalo i moj život.

Prva predstava koju je radila u našem pozorištu bila je „Čudnovat srebrnjak“, a poslednja „Plavi Petar“, čija je premijera bila krajem prošle godine.

– Jako volim svoj posao, stalno istražujem, pratim kako se razvijaju scenografija, lutke… I deca se menjaju, pa se i novim generacijama mora prilagoditi. Ipak, mašta je mašta, a deca je imaju neograničeno. Nekad su kolege, a nekad, bogami, i reditelj, skeptični da li će mališani razumeti to što napravim. Uvek su razumeli. Napravila sam sneg od jedne tkanine i mrežice, ili more iz jedne knjige. Deca su odmah shvatila, jer njihova mašta nema granice.

Na pitanje kako joj je u Zrenjaninu, Blagovesta kaže:

– Jako lepo. Ovde sam kao kod kuće. Pozorište je moja kuća, Zrenjanin je moj grad. Jedino što mi smeta je vlaga. U prvo vreme ni moj auto nije hteo da upali – smetala mu je vlaga. Smeta njemu, smeta i meni. Ali, navikla sam se. Ovo je mali prijatan grad za život, a savremene tehnologije omogućavaju da sam i privatno i poslovno u kontaktu u svakom trenutku s kim god hoću. Sad sam radila jednu predstavu u Bugarskoj preko interneta. Imala sam bojazan hoće li uspeti ali – uspela je.

Na sceni Narodnog pozorišta
Na sceni Narodnog pozorišta

Trenutno, Blagovesta se bavi svojim šestomesečnim sinom Maksimom.

– Baš uživam, a posao će doći. Mada moram da kažem da je Maksim već učestvovao u stvaranju dve predstave. U onoj u Bugarskoj, bio je u stomaku, a dok sam radila predstavu „Plavi Petar“ svakog dana je bio sa mnom u pozorištu, u kolicima.

– Volim svoj posao, svoju porodicu, ovaj grad i to je sasvim dovoljno za jedan lep život – rekla nam je na kraju razgovora Blagovesta Ljubomirovna Vasileva.

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.