Kultura Vesti Zrenjanin

NAŠA VUKICA: Izložba posvećena istoričarki umetnosti Vukosavi Popović

izložba naša vukica
Vukica Popović sa učenicima u Muzeju

U sredu, 6. marta, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom „Naša Vukica: 1919 – 1969 – 2019“. Izložba je posvećena Vukosavi Vukici Popović, istoričarki umetnosti, dugogodišnjem kustosu Umetničkog odeljenja i beskompromisnom borcu za kulturno – istorijsko nasleđe Zrenjanina.

 

Izložbom se obeležava trostruki jubilej: stogodišnjica Vukičinog rođenja (1919–2019), pedesetogodišnjica njene izložbe „Velikobečkerečki slikarski ateljei“, koja je postavila nove standarde u lokalnoj muzeološkoj praksi; te naposletku, pedesetogodišnjica rušenja Bečkerečke ćuprije. Ovom potonjem Vukica se hrabro suprotstavila, pružajući otpor gradskim vlastima i stavljajući sebe u središte jedne od najvećih afera u posleratnom Zrenjaninu.

 

Za dve decenije rada u Narodnom muzeju Zrenjanin (1960–1980), Vukica Popović ugradila je sebe u temelje ove ustanove svojim naučno – istraživačkim i stručnim radom. Priredila je preko stotinu likovnih izložbi, a objavila isto toliko priloga u relevantnim naučnim i stručnim časopisima. Aktivno je radila na dokumentovanju, istraživanju i popularizaciji kulturno – istorijskog nasleđa Zrenjanina i Banata.

 

U više navrata boravila je na specijalizaciji i usavršavanju u Rumuniji. Tamo je istraživala srpske spomenike i o njima pred kraj života objavila prigodnu monografiju. Za rad na polju muzeologije i zaštite kulturnog nasleđa u više navrata je i nagrađivana. Preminula je u Zrenjaninu 1998. godine i sahranjena na Novom groblju u Beogradu.

 

Autori izložbe su kustosi Dejan Vorgić i Filip Krčmar. Izložba će biti dostupna publici do 20. aprila.

 

Podeli članak

Dodaj komentar

Klikni da bi ostavio komentar

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.

sinovoz