Kultura Vesti Zrenjanin

NAŠA VUKICA: Izložba posvećena istoričarki umetnosti Vukosavi Popović

izložba naša vukica
Vukica Popović sa učenicima u Muzeju

U sredu, 6. marta, u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin, u 19 časova, biće otvorena izložba pod nazivom “Naša Vukica: 1919 – 1969 – 2019”. Izložba je posvećena Vukosavi Vukici Popović, istoričarki umetnosti, dugogodišnjem kustosu Umetničkog odeljenja i beskompromisnom borcu za kulturno – istorijsko nasleđe Zrenjanina.

 

Izložbom se obeležava trostruki jubilej: stogodišnjica Vukičinog rođenja (1919–2019), pedesetogodišnjica njene izložbe “Velikobečkerečki slikarski ateljei”, koja je postavila nove standarde u lokalnoj muzeološkoj praksi; te naposletku, pedesetogodišnjica rušenja Bečkerečke ćuprije. Ovom potonjem Vukica se hrabro suprotstavila, pružajući otpor gradskim vlastima i stavljajući sebe u središte jedne od najvećih afera u posleratnom Zrenjaninu.

 

Za dve decenije rada u Narodnom muzeju Zrenjanin (1960–1980), Vukica Popović ugradila je sebe u temelje ove ustanove svojim naučno – istraživačkim i stručnim radom. Priredila je preko stotinu likovnih izložbi, a objavila isto toliko priloga u relevantnim naučnim i stručnim časopisima. Aktivno je radila na dokumentovanju, istraživanju i popularizaciji kulturno – istorijskog nasleđa Zrenjanina i Banata.

 

U više navrata boravila je na specijalizaciji i usavršavanju u Rumuniji. Tamo je istraživala srpske spomenike i o njima pred kraj života objavila prigodnu monografiju. Za rad na polju muzeologije i zaštite kulturnog nasleđa u više navrata je i nagrađivana. Preminula je u Zrenjaninu 1998. godine i sahranjena na Novom groblju u Beogradu.

 

Autori izložbe su kustosi Dejan Vorgić i Filip Krčmar. Izložba će biti dostupna publici do 20. aprila.

 

Podeli članak
sinovoz
FAM