• Narodno pozorište priprema novu predstavu na Dramskoj sceni

    Komad nastao prema motivima pripovetke Ive Andrića „Zlostavljanje“ nova je predstava na kojoj radi Dramska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.   Novi poduhvat zrenjaninskog ansambla započet je 5. novembra, a u pitanju je komad koji aktuelizuje psihološko nasilje muškarca nad ženom u braku.   „Iako smeštena u međuratnom periodu, ova Andrićeva priča nas i danas […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    Narodno pozorište priprema novu predstavu na Dramskoj sceni

    Komad nastao prema motivima pripovetke Ive Andrića „Zlostavljanje“ nova je predstava na kojoj radi Dramska scena Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“.

     

    Novi poduhvat zrenjaninskog ansambla započet je 5. novembra, a u pitanju je komad koji aktuelizuje psihološko nasilje muškarca nad ženom u braku.

     

    „Iako smeštena u međuratnom periodu, ova Andrićeva priča nas i danas uverava da pored fizičkog nasilja, koje je (nedovoljno) prepoznato od strane institucija, te je stoga često predmet kampanja javnosti, u našem društvu postoji još jedan, podjednako prisutan problem – verbalno nasilje. Bilo da se ono pojavljuje u vidu vređanja, omalovažavanja, ismevanja, negiranja potreba ili nekog suptilnijeg oblika psihološke torture, verbalno zlostavljanje osobe koje ga trpe dovodi do poniženja i u njima izaziva osećaj manje vrednosti. Da li se položaj žene u porodici i braku suštinski promenio, da li su se stekli društveni uslovi i vrednosne predispozicije koji bi ženi omogućili slobodne životne izbore ne primoravajući je da trpi ili strada zbog njih, ili su uzusi vremena evocirani u Andrićevoj priči i danas prisutni? Pokušavajući da odgovori na ova pitanja umetnička ekipa predstave ujedno traga za uzrocima destruktivnih poriva koji osobu pretvaraju u nasilnika, ali i za funkcijama „maske“ koju, svesno ili ne, odabiramo pod uticajem konvencije, na osnovu porekla, ali i rodnog, profesionalnog i socijalnog statusa“, navodi se u najavi nove predstave.

     

    Svoj savremeni kontekst ova psihološka drama pronalazi u dramatizaciji Maše Seničić, a režijsku postavku joj daje Momčilo Miljković. Scenografkinja je Milana Trifunjagić. U predstavi igraju Nataša Ilin, Dragan Đorđević i Stefan Juanin.

     

    Premijera se očekuje krajem decembra ove godine, na Kamernoj sceni „Todor Manojlović“ zrenjaninskog Narodnog pozorišta.

     

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura