• NARODNO POZORIŠTE OBELEŽILO VREDAN JUBILEJ, ZASLUŽNIMA URUČENE NAGRADE

    ZRENJANIN – Dva velika jubileja obeležilo je danas zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“ – sedamdeset godina profesionalnog rada Dramske i šest decenija Lutkarske scene. Tim povodom priređena je svečana akademija, na kojoj su dodeljene nagrade svim zaslužnim pojedincima i članovima pozorišnog kolektiva. – Ova kuća obeležava značajne jubileje, 70 godina Dramske i 60 godina Lutkarske scene, […]

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
    NARODNO POZORIŠTE OBELEŽILO VREDAN JUBILEJ, ZASLUŽNIMA URUČENE NAGRADE

    ZRENJANIN – Dva velika jubileja obeležilo je danas zrenjaninsko Narodno pozorište „Toša Jovanović“ – sedamdeset godina profesionalnog rada Dramske i šest decenija Lutkarske scene. Tim povodom priređena je svečana akademija, na kojoj su dodeljene nagrade svim zaslužnim pojedincima i članovima pozorišnog kolektiva.

    Nataša Luković, Milan Kočalović i Ivan Francuski na Velikoj sceni Narodnog pozorišta
    Nataša Luković, Milan Kočalović i Ivan Francuski na Velikoj sceni Narodnog pozorišta

    – Ova kuća obeležava značajne jubileje, 70 godina Dramske i 60 godina Lutkarske scene, i na akademiji smo zahvalili svima onima koji su učestvovali u realizaciji ovog velikog projekta. A tačno na godišnjicu, u subotu, imaćemo premijeru „Romea i Julije“. Ponosni smo na ovaj veliki jubilej i trudićemo se da dostojno nastavimo rad i ovu lepu tradiciju – istakao je v.d. direktora Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ Ivan Francuski.

    Svečanoj akademiji prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je najavio da će iduće godine započeti temeljna rekonstrukcija zgrade pozorišta, jedne od najlepših u zemlji, koja je izgrađena pre tačno 177 godina.

    – Ponosni smo na ove jubileje koji su od značaja za grad, a ne samo pozorište. Ovde se predstave igraju u jednoj od najlepših sala u Srbiji, u ovom gradu bogate tradicije. Spremamo temeljnu rekonstrukciju ove lepe zgrade, deo novca već je obezbeđen i veoma brzo ćemo ući u javnu nabavku i procedure. Siguran sam da ćemo doprineti da Zrenjaninci i dalje budu ponosni na svoje pozorište – najavio je Janjić, uz napomenu da će i Ministarstvo kulture podržati obnovu pozorišne zgrade, za čiju temeljnu rekonstrukciju je neophodno oko 40 miliona dinara.

    Na vremena od pre gotovo dva veka, „kada je Bečkerek nepovratno zaražen pozorišnim virusom“, na prohujalo doba, ali i aktuelne trenutke zrenjaninskog teatra, prisutne na akademiji kroz nadahnutu i zanimljivu priču sa obiljem znanih i neznanih detalja, proveli glumačke veličine iz grada na Begeju Milan Kočalović i Nataša Luković. Oni su podsetili da se u Zrenjaninu, na daskama koje život znače, igralo na mnogim jezicima, na srpskom, nemačkom, mađarskom, da su tu početke imali mnogi velikani glumačke scene, da su u grad na Begeju donošena priznanja i nagrade sa domaćih i internacionalnih festivala, da su mnogi, po finansijama i resursima daleko veći prestoni i ini teatri, strepeli od nadmetanja sa neponovljivom zrenjaninskom lutkarskom scenom…

    Velikom broju članova glumačkog ansambla i dramske i lutkarske scene dodeljene su prigodne nagrade i pokloni, a zahvalnice su uručene i gradonačelniku Čedomiru Janjiću, Lajošu Jenovaiju iz Pozorišta „Madač“ i mnogim drugima.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura