• NARODNI MUZEJ STIGAO DO MOSKVE

    Naša ustanova učestvovala na najvećem muzejskom festivalu u Rusiji

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp

    ZRENJANIN – Narodni muzej Zrenjanin nedavno je ostvario uspešnu saradnju sa ustanovom „Kolomenski kremlj“ iz Kolomne.

    Muzejski festival u Moskvi
    Muzejski festival u Moskvi

    Ovaj ruski istorijsko – kulturni muzej se preko Srednjobanatskog upravnog okruga obratio zrenjaninskom Muzeju znajući da naša ustanova kulture u okviru svojih bogatih zbirki čuva i nekoliko radova ruskog slikara Aleksandra Lažečnikova. Ideja je bila da se na međunarodnom muzejskom festivalu „Intermuzeji 2016“ ruski muzej predstavi projektom „Kolomna – Srbija. Zajedno gradimo budućnost“ u okviru kojeg bi bio izložen materijal o arhitekti Nikolaju Krasnovu i slikaru Aleksandru Lažečnikovu.

    Slikar Aleksandar Ivanovič Lažečnikov je rođen u Moskvi 1872. godine, a umro je u Petrovgradu (današnjem Zrenjaninu) 1944. godine. Kao ruski emigrant u naš grad je došao 1920. godine u kojem je ostavio dubok trag u kulturnom i obrazovnom životu.

    Radio je kao nastavnik crtanja u ovdašnjoj Gimnaziji, izlagao je samostalno kao i sa grupom „Velikobečkerečki impresionisti“, ali i sa drugim umetnicima u Beogradu, Novom Sadu, Parizu… Slikao je pejzaže, portrete, žanr-scene i aktove. Godine 1962. supruga Aleksandra Lažečnikova je većinu njegovih radova prenela u tadašnji SSSR, međutim dosta dela se i danas nalazi u privatnim zrenjaninskim kolekcijama, dok Narodni muzej Zrenjanin čuva pet slika.

    Odazivajući se pozivu Tatjane Stuknine, zamenice direktora muzeja „Kolomenski kremlj“ i autorke projekta, Olivera Skoko, kustos – istoričar umetnosti zrenjaninskog Muzeja, odabrala je dokumentarni materijal i fotografije dela Aleksandra Lažečnikova kako bi ovaj slikar na najbolji način bio predstavljen u Moskvi na „Intermuzeju 2016“.

    Reč je, inače, o najvećem muzejskom festivalu u Rusiji i jednom od najvećih u svetu koji je ovog maja održan osamnaesti put.

    Podeli vest:

    Facebook Twitter WhatsApp
  • Prijavite se na naš newsletter i jedanput nedeljno najvažnije vesti iz Zrenjanina i okoline stizaće na vašu e-mail adresu.

    Komentari 0

    Napiši komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


    NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 96H

    Ostalo iz kategorije Kultura